Kunstzinnigheid uit zich bij Anne Wine op vele manieren

0
155
kloosterburen kl cult anne wine

“Ik ben altijd benieuwd wat er weer komt”

KLOOSTERBUREN – Wie binnenstapt bij Anne Wine in Kloosterburen weet even niet waar te kijken. Kunst is overal, tot aan de wc aan toe. En let wel, dit is niet haar eigen werk, maar slechts een deel van haar indrukwekkende collectie van zeker 400 kunstwerken die ze in de loop der jaren verzamelde. Kunst is een vanzelfsprekend deel van haar leven; altijd geweest. Doordrongen in de Bed & Breakfast die ze nu runt, in het koken wat ze jarenlang deed en in haar atelier waar de grote verscheidenheid van haar talent goed zichtbaar is.

Wie het over een duizendpoot heeft, heeft het over Anne Wine. Zelf is ze niet zo onder de indruk van de verscheidenheid die haar omringt en behelst. “Ik ben altijd met kunst bezig geweest. Op een gegeven moment kwam de keuze: ga ik naar de kunstacademie of naar de sociale academie. ‘Ik ga maatschappelijk iets betekenen’, vond ik, dus het werd het laatste. Maar ik ben altijd blijven tekenen. De kunst vertaalde zich uiteindelijk naar koken en ik heb jaren als kok gewerkt. Voor mij zit er niet zoveel verschil in; tekenen of koken. Je hebt voor beide een bepaalde creativiteit nodig. En dat uit zich op verschillende manieren.”

Tegenwoordig vooral in tekeningen, schilderijen en objecten. Dertien jaar geleden maakte Anne Wine de keus: ‘nu ga ik me volledig op kunst richten’. Ze vestigde zich in De Marne toen ze een groter pand nodig had. “Ik vind het hier prachtig, vroeger ging ik hier al met mijn moeder toeren. Het is eigenlijk heel raar, maar het is hier absoluut niet plat. Het is hier ruig, maar dan met een soort toegankelijkheid.” Opgegroeid in Zeegse, had ze wel één eis: “bomen in mijn tuin”. En dat lukte. Haar prachtige plek in Kloosterburen deelt ze inmiddels met de bijna eenjarige hond Mies en vele gasten die haar Bed & Breakfast bezoeken.

Ze heeft er ook een prachtig atelier waar ze zichzelf ook telkens laat verrassen door nieuw werk. “Nu werk ik heel ruimtelijk, maar ik weet dat ik straks opeens denk: nu moet ik met verf aan de slag. Sinds ik me volledig op de kunst kan richten, merk ik meer verdieping. De ontwikkeling staat nooit stil. Ik ben zelf ook altijd weer benieuwd wat er komt. Als je ziet wat hier nu staat”, zegt ze met een blik op het nieuwste werk, kleurrijke ruimtelijke objecten van haakwerk, “dan had ik dat nooit gedacht van tevoren.” Misschien alleen al om de kleuren, die ze normaal juist maar weinig gebruikt. “Soms moet je de uitzondering aangaan”, zegt ze dan ook met een lach. Het meeste van haar werk is juist neutraal van kleur. Deze echte ‘jutter’ werkt veel met maatschappelijk afval, zowel van het strand als van de straat. Ze houdt van organische, natuurlijke vormen. “Geen toeters en bellen, zo eenvoudig mogelijk. Simpelheid”, zegt ze tevreden. De liefhebbers van haar werk vallen erop. “Het pure en aardse. Maar ook de authenticiteit; dit zie je nooit.”

Zoals zoveel in haar huis. Want haar indrukwekkende kunstcollectie deelt Anne Wine graag. “Ja, het is een dure liefhebberij”, lacht ze terwijl ze vervolgt, “en het uit zich ook als een soort hebzucht. Maar het is vooral een passie. Soms had ik bijna niet te eten, maar kocht wel dat ene kunstwerk.” De gasten in haar Bed & Breakfast genieten er met volle teugen van. “Ik trek natuurlijk ook wel een bepaald publiek dat hier van houdt, want ik promoot mijn B&B ook als een plek waar men tussen de kunst verblijft.” En hoewel haar eigen werk er maar mondjesmaat tussen te vinden is, verkoopt ze ook regelmatig wat aan gasten. “Het werkt blijkbaar inspirerend om met veel kunst omringd te zijn.”

Voor haarzelf blijkbaar wel, want deze duizendpoot is altijd bezig. In juli nam ze deel aan maar liefst zeven exposities. “Ja, dat was ook wel even zweten, maar het werk moet ook gezien worden.” Bovendien, verzanden in gewoontes is niet aan Anne Wine besteed. “Hoe meer zekerheid, hoe meer ik de behoefte heb het anders te doen. Als je het kunstje kent, is voor mij de lol eraf. Ik wil altijd weer een stapje verder.” En dus doet ze dat, telkens weer, in iedere serie van haar kunstwerken.

Nieuwsgierig? Kijk op www.annewine.nl.