Lichamelijke ongemakken voorkomen podiumplaats Bauke Mollema

0
130
bauke mollema kapot

Zesde plaats indrukwekkend

FRANKRIJK – De eerste kennismaking van Bauke Mollema met de Mont Ventoux zal hem niet goed bevallen zijn. Tijdens de ‘tocht naar de hel’ wist de renner overeind te blijven en de aanvallen van Alberto Contador op zijn tweede plaats in het podium af te slaan. Maar al tijdens het interview dat de renner direct na zijn race aan de NOS gaf, was al duidelijk dat zijn longen flink geprikkeld waren.

Zijn reactie bestond vooral uit lange hoestbuien. Mollema heeft een lichte vorm van astma. Bekend is dat mensen die aan astma lijden kwetsbaarder zijn en meer tijd nodig hebben om te herstellen van zware fysieke inspanningen. Daarbij komt ook nog eens dat ijle berglucht als trigger kan functioneren en een extra prikkel voor de luchtwegen is. Na de Mont Ventoux kwam het niet meer goed met Mollema. Daags na de rustdag wist hij in een heuveletappe nog aan te klampen bij de klassementsrijders, maar zag het er allemaal niet fris uit. Tijdens de daaropvolgende individuele tijdrit gebeurde wat er al een beetje aan zat te komen. De kopman van Belik verloor veel tijd. Een verontrustende ontwikkeling met een paar loodzware bergetappes voor de boeg. Mollema baalde: "Ik voel me niet lekker. Ik heb veel tijd verloren en ben blij dat ik nog zesde sta. Met deze tijdrit had ik eigenlijk verwacht verder te zijn gezakt. Het is niet dat ik me echt ziek voel, maar heb gewoon geen goede benen. Blijkbaar ben ik niet hersteld van de zware inspanning op de Mont Ventoux. Ik hoop dat ik lekker slaap en morgen weer fit en fris ben," was zijn reactie waar meer hoop, of misschien wel wanhoop uitstraalde dan vertrouwen.

In de bergen gaat het verder mis. Hij is niet meer in staat aanvallen van Contador op zijn tweede plaats af te slaan, maar zakt af naar de zesde plaats in het algemeen klassement. Nog steeds een plaats van formaat en waar je trots mee kunt thuis komen overigens. ‘Ik heb geen energie, ik baal hier echt van. Als ik me fit voel kan ik met de besten mee en mijn gezondheid laat me een beetje in de steek," is de nuchtere maar ook wrange conclusie. De Belkinrenner is er de man niet naar zich achter excuses te verschuilen, zijn lichaam wil gewoon niet wat zijn hoofd wil. En kan!

Een fitte Bauke Mollema had werkelijk op het podium kunnen eindigen. Chris Froome was van een buitencategorie, maar de zilveren of bronzen plaats was haalbaar. Dat liet een fitte Mollema zien. Het is niet de eerste keer dat gebrek aan energie, kleine griepjes en verkoudheidjes hem nekken in zware meerdaagse wedstrijden. Of zijn astma daar een rol in speelt is geen feit; dat soort dingen zijn nu eenmaal moeilijk vast te leggen. Feit is wel dat het toch veilig stellen van de zesde plaats een zeer bewonderenswaardige prestatie is. Net zoals dat er in Zuidhorn geen sprake was van ‘Mollemania’ maar dat het dorp wel meeleefde. Bauke Mollema heeft een topprestatie geleverd, een diepe buiging is op zijn plaats. Hij heeft wereld laten zien tot de beste klimmers van de wereld te horen en over een buitengewoon karakter te beschikken. Was hij fit gebleven was het podium binnen handbereik geweest. En was ‘Mollemania’ wellicht ook een feit geworden.