Prestatie van wereldformaat voor fanfare Oranje Grootegast

0
315
Oranje Grootegast op WMC

GROOTEGAST – De ontlading was groot bij de spelers, dirigent en alle andere betrokkenen van muziekvereniging Oranje uit Grootegast nadat zij van het podium kwamen op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. Zij gingen naar huis met het grootst mogelijke compliment wat men maar kan krijgen op dit concours, een gouden plak en onderscheiding, 94 punten en een jurycommentaar vol lof. Maandenlang hadden de muzikanten toegeleefd naar dit moment. Daar gingen vele repetities, een drietal try-outs en acties binnen de gemeente Grootegast om geld in te zamelen voor een eigen compositie aan vooraf. Het winnen van de gouden medaille op het WMC in Kerkrade is voor de jonge vereniging, die uitkomt in de tweede divisie, een waar hoogtepunt, waar nog jaren lang aan herinnerd gaat worden. De overwinning is de muzikanten niet aan komen waaien. Volgens Oeds Kuipers, oud-voorzitter en cornettist bij Oranje Grootegast, is de overwinning erg bijzonder. ‘Het is fantastisch dat wij dit mee mochten maken. Als eerste is het natuurlijk al bijzonder dat je tijdens de bondsconcoursen zodanig weet te scoren dat je uitgenodigd wordt voor het WMC. De plaatsing alleen al was al een hele eer. Om dan ook nog eens met de hoofdprijs weer naar huis te gaan daar kan men alleen maar van dromen.’ Dat Oranje goed zou scoren was op zich geen verrassing. De vereniging heeft kwaliteit erg hoog in het vaandel, en een dirigent die zich ook hardmaakt voor de beste kwaliteit muziek. ‘We gaan echt voor het maken van goede, mooie muziek, en dat heeft de jury weten te waarderen.’ Oranje Grootegast speelde tijdens het WMC het verplichte werk ‘Fleodrodum’ van Eric Swiggers en het vrije werk ‘Mästare alle söka dei’. Dit laatste werk is speciaal voor Oranje Grootegast gecomponeerd door Rob Goorhuis waarin het koraal ‘Meester men zoekt U wijd en zijd’ een centrale rol speelt . ‘Ook dat is bijzonder, dat wij op het WMC een werk ter gehore mochten brengen dat speciaal voor ons als vereniging is geschreven. Dat komt niet veel voor, en daar zijn we dan ook apetrots op,’ aldus Oeds Kuipers.

Voorafgaand aan het WMC ging Oranje Grootegast naar Ransdaal waar de laatste voorbereidingen werden getroffen voor het optreden. Ook bracht de vereniging een bezoek aan Vlierden. Dit bezoek werd gemaakt omdat Fleodrodum gaat over het pittoreske dorpje en de omgeving eromheen.

De jury beloonde Oranje Grootegast met in totaal 94 punten en een razend enthousiast juryrapport. Het jurycommentaar liegt er niet om. Voor ‘Fleodrodum’ werden met name de solisten van Oranje geroemd. ‘Solistisch subliem, bravo bugelsoliste, sopraansoliste fantastisch!’ De jury, bestaande uit een Nederlander, Japanner en een Amerikaan, noemden de uitvoering weergaloos en hadden dan ook alle lof voor het samenspel en de exact juiste benadering van de muzikanten uit Grootegast. Nadat Fleodrodum ter gehore was gebracht was het tijd voor het vrije keuze werk. Ook de componist, Rob Goorhuis, was naar Kerkrade gekomen om het eindresultaat te beluisteren. Met veel emotie en passie speelde het orkest ‘Mästare alle söka dei’, dat zowel door de jury als het publiek met een staande ovatie werd beloond. Ook de jury was zeer te spreken over de uitvoering van het muziekstuk, dat was ingedeeld in de eerste divisie. ‘Een magistraal spel en een ideaal klankbeeld, prima neergezet.’ Ook de solo`s werden uitgebreid gecomplimenteerd in het juryrapport. ‘Ook naar het slot toe was ik louter enthousiast over dit optreden. Gefeliciteerd met deze fabelachtige compositieopdracht, aldus jurylid Jacob de Haan.’ Niet alleen de jury en het publiek was enthousiast over het optreden, ook de componist liet later in een mailtje weten laaiend enthousiast te zijn over de uitvoering van zijn stuk. ‘Ik was zaterdag getuige, en zat zo trots als een pauw in de zaal. Ongelofelijk, wat werd het stuk op intense wijze uitgevoerd. Ik was er zeer van onder de indruk. Het optreden was echt om door een ringetje te halen. Het was een statement! Dat zal mij altijd bijblijven, mijn innigste complimenten,’ aldus Rob Goorhuis in zijn mail. ‘Dat is ook een prachtig compliment, dat je een stuk zo weet te spelen dat de componist daar tevreden over is. Daar zijn we ook heel erg blij mee,’ zegt Kuipers. ‘Ook bedanken we graag een ieder die een bijdrage heeft geleverd om de compositie van Rob Goorhuis mogelijk te maken. Zonder sponsoren en bijdragen uit de gemeente hadden we dat nooit waar kunnen maken.’ Na de zomervakantie heeft Oranje Grootegast plannen om wellicht in de eerste divisie uit te gaan komen. Vier keer kregen ze al die kans, toen ze tijdens bondsconcoursen voldoende punten scoorden om te promoveren. Elke keer werd er echter de keuze gemaakt om nog niet deze stap te maken. ‘Daar waren we nog niet aan toe. Vier jaar geleden hebben we de keuze gemaakt om eerst het WMC in Kerkrade in 2013 af te wachten. Nu we hier na het optreden een goed gevoel aan hebben overgehouden en zo goed gepresteerd hebben, kan het best zijn dat we gaan promoveren. Na de zomervakantie gaan we daarover in beraad en maken we onze beslissing.’ Vast staat dat liefhebbers van fanfaremuziek nog veel van de muzikanten van Oranje zullen horen. Kijk voor meer informatie op www.oranje-grootegast.nl