Tour de France-winnaar Chris Froome neemt deel aan Profronde Surhuisterveen

0
178
Surhuisterveen - wielerronde

Ook Bauke Mollema verschijnt aan start

SURHUISTERVEEN – ‘Het wielermekka van het Noorden.’ Zo wordt Surhuisterveen wel genoemd bij liefhebbers van de wielersport. Surhuisterveen maakt zich klaar voor alweer de 32e editie van de Profronde Surhuisterveen. En dat belooft wederom een groots spektakel te worden met een aantal bekende namen. Chris Froome en Bauke Mollema zullen beide starten in Surhuisterveen. De Stichting Wielercomité Surhuisterveen is verheugd over hun deelname. De kopman van Team Sky werd vorig jaar tweede in de Tour de France als knecht van winnaar Bradley Wiggens. Dit jaar mocht hij voor eigen kansen gaan. Hij greep deze mogelijkheid met beide handen aan. En hoe! Afgelopen zondag bleek hij de enige echte winnaar van de Tour de France. Hij heerste zowel in de tijdritten, maar ook bergop. De in Kenia geboren Engelsman start in Nederland slechts in drie criteria, waarvan Surhuisterveen dus één zal zijn. Ook Bauke Mollema, kopman van Belkin, heeft een contract getekend voor de profronde. Samen met Laurens ten Dam heeft de in Zuidhorn opgegroeide Mollema Nederland weer enthousiast gemaakt over de wielersport, nadat deze een flinke deuk heeft opgelopen door het dopingschandaal met in de hoofdrol Armstrong. Het is niet voor het eerst dat de Stichting Wielercomité Surhuisterveen bekende wielrenners naar het Friese dorp haalt. Eerder verraste de organisatie het publiek met geletruidragers Alberto Contador en Cadel Evans. ‘De komst van Froome en Mollema is een geweldige opsteker,’ zegt voorzitter Albert Helfrich. ‘We zagen welk een effect het optreden van Cadel Evans twee jaar geleden had. Daar kwam toen een record aantal bezoekers van 40.000 op af. Ik verwacht dat de komst van Chris Froome en Bauke Mollema hetzelfde effect zal hebben.’ In Surhuisterveen begint de wielerkoorts, gelijk op met de buitentemperatuur, te stijgen. Het sterke optreden van de Nederlanders in de Tour de France heeft het dorp geënthousiasmeerd voor de Profronde. ‘Iedereen wil weten welke renners er komen. Iedere dag wordt er naar gevraagd. De echte toppers worden echter pas vaak laat gecontracteerd, vaak in de laatste week van de Tour de France,’ aldus Albert Helfrich. De 32e Profronde Surhuisterveen begint ’s middags al om 13.00 uur met een criterium voor vrouwen. Om 14.45 uur starten de elite/beloften en amateurs, terwijl om 17.30 uur de derny’s weer door het centrum van Surhuisterveen scheuren. Ook het vorige jaar waren de ‘brommerkes’ aanwezig. ‘Dat viel bijzonder in de smaak,’ zegt Albert Helfrich. ‘Reden om ze ook dit jaar op het programma te zetten.’ Achter de derny’s rijden diverse toppers uit het marathon- en het langebaanschaatsen, waaronder een aantal wereldkampioenen. Tevens zal de traditionele braderie en rommelmarkt weer veel belangstelling trekken. De toegang voor het evenement, voor zowel de Profronde als de gezellige braderie in het centrum, is gratis. Kijk voor meer informatie over de Profronde op www.wielrennensurhuisterveen.nl.