Van een flatje in de stad naar een A++ starterswoning in Zuidhorn

0
1452
zuidhorn overhandiging sleutels nieuwbouw project 01

Excellent gebied Zuidhorn maakt bij eerste oplevering status waar

ZUIDHORN – In Zuidhorn werden afgelopen de eerste elf energiezuinige woningen die liggen in een gebied dat als Excellent Gebied is aangewezen, opgeleverd. De woningen in dit deel van de nieuwe wijk De Oostergast hebben een Energie Prestatie Coëfficiënt dat minimaal 25% lager ligt dan de norm. En zo kan het gebeuren dat je van een oud en sfeervol flatje in de stad verhuisd naar een A++ starterswoning vlakbij het centrum van Zuidhorn. Dolgelukkige toekomstige bewoners Yvonne Eltinng en Jerrold Ishaak namen als eerste hun sleutel in ontvangst.

Speciaal voor de gelegenheid kwam wethouder Jan Oomkes de nieuwe inwoners van zijn gemeente welkom heten. Hij was een tevreden man. “Er zijn maar zeventien gebieden in Nederland als Excellent Gebied aangewezen door de Rijksoverheid.” De eis op het gebied van duurzaamheid werd door aannemer Rottinghuis met dank aan onder andere zonnecollectoren behaald; ook aan de eis van de gemeente Zuidhorn dat het ‘complete’ starterswoningen moesten zijn, is tegemoet gekomen. “Dus met toilet”, verduidelijkt Oomkes met een lach. Rottinghuis leverde vier woningen op. “Ze zijn pas later ingestapt, maar hadden in een periode van minder dan acht weken alle vier de woningen verkocht en deze zijn in vijftien weken gebouwd.” Bouwbedrijf Simon Benus leverde dezelfde week zeven woningen op die onder andere voorzien zijn van zonneboilers en kunststof kozijnen met HR++ beglazing.

Yvonne en Jerrold kijken ernaar uit om hun nieuwe huis te betrekken. “Ik kom zelf uit Aduard”, vertelt Yvonne, “en ben opgegroeid op een boerderij. We wonen nu op een flatje in de stad en dat is ook mooi, maar ik wil graag een tuin. Ik heb tenslotte altijd in de ruimte gewoond.” Dat hun nieuwe woning energiezuinig is, vindt het stel mooi meegenomen. “We zijn heel benieuwd naar de eerste jaarafrekening”, lacht Jerrold. Ze hopen halverwege september hun nieuwe woning definitief te betrekken.