Zuidhorn werkt aan activiteitenfonds

0
141

ZUIDHORN – Wel meeprofiteren, maar niet meebetalen: in de toekomst is dat voor Zuidhorner ondernemers niet meer mogelijk. De Zakenkring werkt namelijk samen met de gemeente aan een nieuw soort belasting voor ondernemers, die hen verplicht jaarlijks geld te storten in een activiteitenfonds. Uit dit fonds moet onder andere de intocht van Sinterklaas betaald worden.

Volgens burgemeester Bert Swart (CDA) wordt het plan in nadrukkelijke samenspraak met de Zakenkring ontwikkeld. “Het voordeel aan de regeling is dat iedereen mee moet betalen en niemand zich kan onttrekken. Het wordt een soort heffing voor een bepaald gebied,” vertelt hij. “Nu betalen de leden nog contributie, maar omdat niet iedereen dit doet komt er niet genoeg geld binnen om alles te kunnen betalen.”

Volgens Swart is het gerechtvaardigd om de extra belasting in te voeren. Hij vindt het niet wenselijk dat sommige ondernemers nu niet meebetalen aan de activiteiten in het dorp, maar er wel van profiteren. Swart: “We willen het plan na de zomer voorleggen aan de gemeenteraad. Zij moeten dan beslissen of ze ermee akkoord gaan.” De burgervader benadrukt dat de belasting alleen gebruikt wordt voor activiteiten van de Zakenkring.

Hoe de regeling onderscheid voor grote en kleine ondernemingen moet bieden, is volgens Swart nog onderwerp van discussie. “We zijn nadrukkelijk nog in voorbereiding. Samen met de ondernemers willen we hier uitkomen.” Volgens Swart wil de gemeente ook andere dorpen begeleiden met dergelijke plannen, maar moeten ondernemers zich hiervoor wel eerst zelf melden bij de gemeente.