Noordoost Friesland geniet van zomerweer

0
250
Dokkum - posthoorn

REGIO – De zomervakantie voor de kinderen is inmiddels in volle gang. De bouwvak in de regio Noord is afgelopen vrijdag van start gegaan, wat gepaard ging met vele gezellige bouwvakborrels. De afgelopen week werd er volop genoten van het zomerse weer. Wat was men er aan toe. Overal in de regio was te merken dat de zomer nu echt was begonnen. Zo draaiden de bruggen in en rondom Dokkum overuren, zaten de terrassen op vele plaatsen eindelijk vol en kon ook de toerismesector merken dat de vakantieperiode op gang is gekomen. Het zomerse weer was meer dan ooit welkom. Met name de toerismesector zat te springen om zomerse temperaturen, vele campings en bed & breakfasts hadden in de afgelopen jaren nog niet eerder zo weinig boekingen voor de vakantieperiode binnengekregen. Het is een trend binnen het toerisme, dat mensen steeds meer het weer afwachten voordat zij gaan kijken of zij in eigen land blijven met de vakantie, of het toch verderop gaan zoeken. De Streekkrant Fryslân nam een kijkje in de regio om te zien hoe mensen de dagen doorbrengen met dit prachtige weer. De auto wordt geparkeerd bij de Tegeltjesbrug nabij Gytsjerk, en aan de steiger wordt plaatsgenomen. De Elfstedenroute wordt druk bevaren. Met strenge winters is dit een plaats waar vele schaatsers even op de foto gaan bij hét elfstedenmonument, nu is het een plaats waar plezierbootjes af en aan varen. Op de steiger zit een man op het bankje voor zich uit te kijken en te genieten van het mooie weer. ‘Hier kan ik wel uren zitten, kijken naar de verschillende soorten bootjes die voorbij komen varen en naar de vogels die verfrissing zoeken in het water.’ In Dokkum wordt de zomer op een andere manier gevierd. In de binnenstad zoeken mensen de zon op. Bij de terrassen langs het water zijn de meeste stoeltjes gevuld, en de bediening loopt af en aan om de dorstige mensen te voorzien van de koelste drankjes en een borrelhapje. Andere vakantievierders zoeken wel verkoeling in het water. Ondanks de waarschuwing voor blauwalg zijn veel mensen naar Lauwersoog getogen om een sprong in het verfrissende water te nemen. Men zou verwachten dat door de waarschuwing van blauwalg bij Lauwersoog het in Oostmahorn des te drukker zou zijn, maar daar valt het best nog mee met de drukte op zondagmiddag. In het begin van de middag kan men prima een plekje uitzoeken. In de schaduw bij de bebossing, in het strandzand of juist dichtbij de catering, overal is wel een fijn plekje te vinden. Hier en daar waagt men zich aan een potje beachvolleybal of tennis, er worden tijdschriften en boeken gelezen en de kinderen bouwen samen met hun ouders een zandkasteel en spelen met water en zand. Het is hier goed vertoeven, met de frisse wind die verkoeling biedt. Op het water van het Lauwersmeer varen tientallen boten en schepen, in het water zwemmen kinderen of dobberen mensen op een luchtbedje. Bij de catering is het druk, maar niet te druk. In het midden van de middag wordt het drukker op het recreatiestrandje, maar tegen vijven vertrekken ook veel mensen weer richting huis, richting de barbecue. Noordoost Friesland geniet.

 

 

Gytsjerk - varen 

Oostmahorn - strand 1 

Oostmahorn - strand 2 

Oostmahorn - strand 4 

Oostmahorn - strand 5 

Oostmahorn - toeristen