Alpacapopulariteit groeit

0
164
SURHUISTERVEEN - Alpacamundo

Alpacamundo uit Surhuisterveen fokt kwaliteitsalpacas

SURHUISTERVEEN –De populariteit van alpaca’s is groeiende. Anniek van Dijk en Auke Wesselink runnen sinds twee jaar in Surhuisterveen de alpacafokkerij Alpacamundo, en merken ook de groeiende populariteit van de dieren. ‘Het zijn natuurlijk prachtige, wollige, schattig ogende dieren. Ondanks dat het niet heel moeilijk is om de dieren te onderhouden, moet men wel goed weten waar je aan begint,’ aldus Van Dijk. Alpacamundo zag het levenslicht toen Wesselink en Van Dijk verhuisden van Groningen stad naar Surhuisterveen. ‘Daar woonden we in een appartementje met een balkon, waar we hoogstens twee bloembakken in kwijt konden. We wilden altijd al een boerderijtje met dieren hebben. Toen we hier kwamen wonen hebben we eerst een hele tijd gekeken naar kleine schaapjes om te houden. In de zoektocht naar minischaapjes kwam echter ineens een alpaca op het beeldscherm tevoorschijn. We waren direct enthousiast,’ zegt Van Dijk. Alpaca’s zijn pas sinds een jaar of tien in Nederland. De dieren komen oorspronkelijk uit het Andesgebergte in Zuid-Amerika, maar de fok is inmiddels verspreid over de hele wereld. Met name in Australië zijn de dieren populair, en op de farms daar is een kudde van duizend alpaca’s geen uitzondering. ‘Zo groot is het bij ons niet, daar is natuurlijk ook de ruimte niet voor. Alpaca’s hebben wel wat ruimte nodig om prettig te kunnen leven. Wij kunnen hier maximaal twintig alpaca’s houden,’ aldus Wesselink. Momenteel houdt Alpacamundo negen alpaca’s, met camerabewaking. ‘In het midden van het land is het onlangs voorgekomen dat alpaca’s uit de wei gestolen werden. Daar hebben wij gelukkig geen last van, maar we doen daar ook alles aan om te voorkomen. Bovendien zijn de camera’s ook nog eens nuttig om de dieren in de gaten te houden. Als er een alpaca op het punt staat om te bevallen kunnen we dat altijd in de gaten houden,’ zegt Van Dijk. In de twee jaar tijd dat Alpacamundo bestaat zijn er helaas ook twee alpaca’s geweest met een aangeboren afwijking. Deze hebben het dan ook niet overleefd. ‘Dat is absoluut niet leuk. Zo’n bevalling is voor ons altijd spannend, maar veel werk heb je er niet van. We hebben ook al twee keer meegemaakt dat we ’s ochtends in de wei een kleintje vonden. Toen hebben de merries helemaal alleen de bevalling gedaan,’ vertelt Wesselink. Wesselink en Van Dijk fokken alpaca’s met een selectief fokbeleid, om zulke gezond mogelijke dieren te fokken met een zo’n fijne mogelijke wol. Met hun alpaca’s is Alpacamundo al enkele keren in de prijzen gevallen bij keuringen. ‘Het zijn showdieren die wij fokken, deze hebben een wat hogere kwaliteit dan de alpaca’s die je tegenkomt op een kinderboerderij.’ Wie zelf alpaca’s wil houden moet er rekening mee houden dat de dieren niet uit Europa afkomstig zijn. ‘Zoals nu, wanneer het erg warm is, is het voor de dieren hier niet fijn. Ze hebben zelf liever dat het min tien graden is dan dat het 25 graden Celsius is. Het is dan erg belangrijk om voor de dieren schaduw te creëren, en voor voldoende afkoeling te zorgen. Daarom hebben wij ook een zwembadje in de wei staan, waar de dieren in kunnen afkoelen,’ aldus Van Dijk. Naast de afkoeling en het jaarlijkse scheren, alpaca’s verliezen namelijk niet zelf hun vacht, hebben de dieren ook extra voeding nodig. ‘In het Europese gras zitten niet de benodigde vitaminen en mineralen die de dieren nodig hebben. Het is dus noodzakelijk om bij te voeren. Ook hebben ze onbemest fijn hooi nodig, voor de stoelgang. Van alleen gras raken ze in de diarree.’ Hoe schattig en aaibaar de dieren ook lijken, ze kunnen niet zonder verzorging van de mens. ‘Maar we zijn dolblij dat we voor deze dieren gekozen hebben en toch niet voor schapen. We zijn dol op onze dieren,’ aldus Van Dijk.