Bauke Mollema verwacht enorme toeloop bij eigen toertocht

0
241
bauke mollema potret

LEEUWARDEN – Bauke Mollema is weer thuis in Leeuwarden. “Het was een hectische maandje," lacht de gebruinde renner die op het punt staat alweer een rondje om de kerk te fietsen slechts een weekje na de Tour. "Zelfs mijn achtergrond is onderwerp van discussie," lacht de kopman van Belik doelend op de claim die zowel Zuidhorn als Leeuwarden en dus Groningen en Friesland op hem doen. "Die discussie gaat niet over mij, maar om de aandacht die dorpen of provincies zelf op zich willen vestigen.” Het is duidelijk. Bauke Mollema is hot na zijn zesde plaats in de Tour de France.


“Ik ben geboren in Friesland, heb daarna heel lang in Groningen gewoond en ben opgegroeid in Zuidhorn. Nu woon ik weer in Leeuwarden, omdat dit praktisch gewoon handig is." Hij ontwijkt slim de kwestie en wil daar ook helemaal niet mee bezig zijn. De Tour de France zit erop. De status van de wielrenner is veranderd. Van even tot rust komen na alle drukte en aandacht is geen sprake. Kranten willen interviews, iedereen wil een scoop en waar dat dan over gaat maakt niet uit, en televisieprogramma’s duikelen over elkaar heen om hem in de uitzending te halen. De voormalig Zuidhorner moet er een beetje om lachen. "Natuurlijk is alle aandacht wel leuk, maar het gaat soms wel wat ver. Deze week ga ik bij Knevel en Van de Brink zitten, maar de meeste andere verzoeken leg ik naast me neer. Kijk, uiteindelijk willen die televisieprogramma’s scoren en mijn bijdrage helpt daarbij. Daarom kijk ik wel kritisch. Ik ga bijvoorbeeld niet naar ‘Ik hou van Holland’. Ik heb niets tegen dat programma, maar heb er gewoon geen trek in. Bij Knevel en Van de Brink kunnen we het in ieder geval nog over wielrennen hebben. Daar gaat het tenslotte om."

Ineens verschijnen er allerlei wilde verhalen in de pers over zijn verdiensten. Daar klopt weinig van. "Ik zie getallen, waarvan ik soms zou wensen dat ik ze op mijn bankrekening gestort zou krijgen. Natuurlijk, met het veranderen van mijn status en de prestaties ben ik meer gaan verdienen, maar wat er soms allemaal in de media terecht komt. Ik vraag me wel eens af hoe ze aan die informatie komen."

Het meest indrukwekkende moment uit de Tour was zijn plaats op het podium. "Dat is geweldig. Stiekem hoop je natuurlijk dat je deze plaats kan vasthouden, maar jezelf een paar dagen op deze manier laten zien is ook al heel mooi. Nee, de laatste week zat ik er door heen. Had ik echt moeite aan te haken. Waar dat door komt? Ach, we gaan het seizoen nog wel uitgebreid evalueren, maar uiteindelijk denk ik dat ik met de zesde plaats een flinke stap heb gemaakt. Ik ben er in ieder geval heel erg blij mee. Het lastigste was wel het gemis van Jane en Julien. Gelukkig is er internet. Het was weer heerlijk om ze in de armen te sluiten."
Zoals gezegd, van rust is voorlopig geen sprake. Afgelopen week waren er tal van criteriums, in Boxmeer was er zelfs winst en er was nog even de klassieker San Sebastián waar Mollema afgelopen zaterdag negende werd. Vandaag alweer de profronde van Surhuisterveen, de Gouden Pijl in Emmen volgt nog en later in augustus ook nog de Vuelta. En op zondag 4 augustus is er zelfs de eerste heuse Bauke Mollema Tocht. De renner krijgt zijn eigen wielerkoers en het belooft een gekkenhuis te worden. Er is een hele politiemacht en verkeersregelaars op de been, want er trekt een klein voetbalstadion vol mensen op de fiets door de achtertuin van de Belkin kopman. “Volgens de laatste berichten worden er tussen de 1000 en 1500 mensen aan de start verwacht. Ja, dat zijn er veel. En daar ben ik best een beetje trots op. Hoewel ik niet al teveel bemoeienis heb met de organisatie vind ik het wel erg leuk, zo’n eigen tocht." Het parcours is door hem zelf uitgezet, des te vreemder dat de route niet over de ‘Mollemabult’ gaat. "Ja”, lacht de renner, “als ik de route nu weer zal uitzetten was het misschien anders gegaan. Maar het paste net niet goed in de schema’s. En niemand had voor deze tour van die brug gehoord. Ik weet dat de gemeente Zuidhorn de brug naar mij wil vernoemen. Wat ik daarvan vind? Ik heb wel wat met die brug omdat ik er zo vaak ben over gekomen. In die zin is het wel leuk. Aan de andere kant, er zijn zoveel mensen die ook dingen in hun leven doen die nog veel meer respect verdienen, maar die niet gezien worden. Dat is de andere kant."