Concours Hippique belooft groots paardenspektakel te worden

0
150
Buitenpost Jaarmarkt 7

Al zestig jaar traditioneel goed

BUITENPOST – Op de eerste woensdag van augustus wordt in Buitenpost al zestig jaar lang op het Mejontsmaveld het Concours Hippique gehouden. Het zestigjarig bestaan van het paardenevenement wordt gevierd met een opening met de Heineken Postkoets, extra Nederlandse Kampioenschappen en er wordt een presentatie gehouden met het Koninklijk Staldepartement. Voorzitter Tiemen Dolfijn is blij met de extra onderdelen in het programma. ‘Het is heel bijzonder om te zien. De Heineken Postkoets was tien jaar geleden voor het laatst in Buitenpost, dus dat zal voor velen een blik van herkenning zijn, terwijl anderen er voor het eerst mee kennis maken. En de komst van het Koninklijk Staldepartement is natuurlijk erg bijzonder. Deze wordt getrokken door vier Shires, wat het grootste paardenras ter wereld is. Dat is fantastische om te zien, zulke grote paarden.’

Het programma van het Concours Hippique is afgezien van de extra onderdelen vrijwel gelijk aan voorgaande jaren. ‘Dat is ook de kracht van het evenement,’ denkt Dolfijn. ‘Op andere plaatsen zie je gebeuren dat men steeds groter wil uitpakken, dat er complete shows met motoren bij worden gehaald voor het spektakel. Op den duur is dan de paardensport niet meer het belangrijkst, maar de show er omheen. Wij willen juist in ere houden wat er zestig jaar geleden is ontstaan. Mensen weten dat nog altijd te waarderen, juist in tijden dat men altijd maar met mobiele telefoons bezig is. Dan is één dag in het jaar kijken naar de paardensport, met alle gezelligheid eromheen, voor veel mensen een waardevolle besteding van hun dag.’ Het Concours Hippique is zestig jaar geleden in het leven geroepen toen de traditionele paardenmarkt die er gehouden werd steeds al omstreeks het middaguur afgelopen was. De organisatie van de paardenmarkt wilde de mensen langer op de markt houden, en zo werden er wedstrijden omheen georganiseerd zodat mensen langer bleven. Door de jaren heen zijn de wedstrijden steeds belangrijker geworden, en de paardenmarkt wat minder. De paardenmarkt is er echter nog wel. Op dezelfde dag als het Concours Hippique wordt er in Buitenpost ook de jaarmarkt georganiseerd, en de Natuurmarkt bij de Kruidhof. ‘Veel bezoekers combineren deze drie evenementen, maken er echt een leuke dag uit van met het hele gezin. Buitenpost heeft op 7 augustus echt voor ieder wat wils.’

Het Concours Hippique is volgens Dolfijn een evenement waar mensen vanuit het hele land naartoe komen. ‘Vroeger was de kaartverkoop alleen offline, tegenwoordig kunnen mensen ook kaartjes online kopen. Daaraan kunnen wij ook zien waar onze bezoekers vandaan komen. En dat bezoekers uit het hele land komen blijkt daaruit. De bezoekers komen overal vandaan.’ Niet alleen de bezoekers komen van heinde en verre, ook de deelnemers aan de wedstrijden komen uit het hele land. ‘Tussen 7.00 en 9.00 uur komen alle deelnemers in Buitenpost. Sommigen zijn al om 03.00 uur vertrokken om bij dit evenement aanwezig te kunnen zijn. In die tijd bereiden de deelnemers zich voor, en vanaf 9.00 uur gaat het los.’ Voor de komende jaren is de commissie alweer bezig met het treffen van voorbereidingen. ‘Het is een prachtig evenement wat we nog heel lang hopen te organiseren. Daar is echter wel voor nodig dat ook de jeugd zich blijft interesseren in de paardensport. Dat is ons speerpunt voor de komende jaren, om het evenement ook voor jongeren aantrekkelijk te houden. Dit jaar hebben we daar al stappen voor gezet. Zo staan op het programma ook een aantal onderdelen voor de jeugdige ruiters.’ Om het voor jongeren extra aantrekkelijk te maken is voor het eerst besloten om het entreegeld voor kinderen tot en met veertien jaar af te schaffen. Zo wordt het voor gezinnen met kinderen makkelijker om het evenement te bezoeken. Ook wil het bestuur van het Concours Hippique zich maatschappelijk inzetten. Een tijdje geleden bezocht Dolfijn het Haersmahiem in Buitenpost. Veel mensen die daar wonen zijn nog aanwezig geweest bij de eerste edities van het concours. ‘Dat was een heel leuk bezoek. Van bezoekers van het eerste uur hebben we mogen horen hoe zij het Concours Hippique destijds ervaren hebben. Speciaal voor hen hebben we dit jaar een tent waar zij weer van het concours kunnen genieten.’

In tegenstelling tot andere verenigingen en stichtingen heeft het Concours Hippique in Buitenpost niet te klagen van gebrek aan vrijwilligers. ‘Het is natuurlijk maar één dag per jaar, en dat maakt het aantrekkelijk om je op te geven als vrijwilliger. Het is een gezellige dag, waardoor vrijwilligers vaak het jaar daarop ook weer vrijwilliger willen zijn. Dat gaat heel natuurlijk. We zijn daar enorm trots op,’ aldus Dolfijn. Het enige wat rest voor de gezelligste dag van het jaar is het weer. Dat het evenement daarmee valt of staat erkent Dolfijn. ‘Het is een buitenevenement, en dan ben je altijd afhankelijk van het weer. We hopen er het beste van. Maar ook als het slechter weer is weten we dat we kunnen bouwen op een hechte club bezoekers. Sommige mensen komen al tientallen jaren lang.’