De vakantieman week 31

0
182
egypte3

Wie: Giny en Harry Wiersema uit Aduard

Bestemming: Egypte, Nijlcruise en strandvakantie

Een fotoreeks van meer dan duizend foto’s en een heuse website; Giny en Harry Wiersema zullen hun Nijlcruise door Egypte niet snel vergeten. Op een luxe schip doorkruisten ze Egypte. Heel wat anders dan de andere reizen van het stel, ze gingen altijd met de camper op pad. Giny: “Die staat nu in de restauratie. En zo’n Neilcruise heb ik altijd al eens willen doen.”

Hun aankomst in Egypte was even wennen. Direct werd om alle kanten om ‘baksies’ gevraagd, een zogenaamde fooi. Harry: “Je moet voor alles betalen. Hier in Nederland is het heel gewoon dat je iemand even met een koffer helpt. Daar moet je er direct een euro voor betalen. Voor de rest werden we heel keurig ontvangen. Onze Nederlands sprekende gids Achmed zei: ‘Na een week hoop ik vrienden te hebben gemaakt.’ En dat is zeker gelukt.”

Na hun aankomst gingen ze vanuit Luxor richting het schip. Harry en Giny verbleven in een mooie ruime hut, met vanzelfsprekend uitzicht op de Nijl. En nee, er werd niet alleen maar geborreld op het dek, er moest ook wat gebeuren. Tempels, markten en een kameelrit, er werd van alles ondernomen. Bijna iedere ochtend stond er wel een activiteit op het programma. Giny wijst naar een foto van het activiteitenbord: “Graag om 6.00 uur vertrek”, staat er. “Maar zo vroeg moest ook wel, anders was het niet uit te houden. De temperatuur kon oplopen tot boven de vijftig graden.”

Harry en Giny leven helemaal op bij het terugkijken van de foto’s. “Kijk, dat is het jonge Nederlandse stel waarmee we veel ondernomen hebben”, zegt Harry. Harry is een echte grappenmaker, maakt graag met iedereen een praatje. “Die Engelsen op het schip liepen elke dag zo langs de ober heen ’s ochtends. Ik gaf hem een hand en maakte even een praatje. Dat werd gewaardeerd.” Een ander grappig voorval herinnert Harry zich ineens. Welke toerist in Egypte heeft er niet van gehoord, mannen die kamelen bieden voor de vrouw van de toerist. Harry: “Ze houden daar wel van gezette vrouwen, dus ik kreeg maar liefst veertig kamelen aangeboden. Ik zei tegen ze dat ik wel gek zou zijn. Mijn vrouw kookt eten en houdt het huis schoon. Dan ga ik haar toch niet inruilen tegen een stel kamelen die ik moet verzorgen?”

Heerlijk vindt het echtpaar de cruise, al is het een totaal andere vakantie dan dat ze gewend zijn. “Er word voor je gezorgd. Je hoeft nergens aan te denken, eten en drinken staat klaar. Het leuke aan de cruise is dat alles voorbij komt, het is net een film. We hebben ook afgesproken om steeds aan één kant van het schip te zitten. Je vaart namelijk dezelfde route terug en zo mis je niets.” Vanaf het schip was van alles te zien. Zo zagen ze eens een Egyptische bruiloft. Niet van één stel, maar van een heleboel. “Alles was versierd met lichtjes”, vertelt Harry. “Ze stonden te feesten en te dansen. Ik begon ook mee te dansen vanaf de boot. Dat vonden ze geweldig, iedereen zwaaide.” Ook de alledaagse dingen kon het echtpaar bekoren. De vrouwen die de was deden in de Nijl en zichzelf daar vervolgens ook in wasten. “En ze drinken er ook nog gewoon uit. Als wij er alleen al in zwemmen zouden we ziek worden.”

Op het schip kwamen veel Egyptenaren af, ze zullen wel gedacht hebben: daar komt de geldboot weer aan. Zelfs vanaf kleine bootjes rondom het schip werd handel gedreven. Dan kwamen de handelaren aan met een keur aan waren. Harry: “Vond iemand bijvoorbeeld een doek mooi, dan werd deze omhoog gegooid. Vervolgens werd er flink heen en weer geschreeuwd over de prijs. Was het goed, dan werd er geld naar beneden gegooid.” Op het vasteland werden de reizigers soms belaagd door mensen die ‘baksies’ wilden. Daarvoor was zelfs een speciale toeristenpolitie in het leven geroepen. “Als de verkopers te opdringerig werden, kwamen zij tussen beide.”

Na de cruise plakten Giny en Harry er nog een weekje uitrusten op het strand aanvast. Het afscheid met de groep en de gids van het schip was emotioneel. “Toen Achmed van het schip ging riepen we met z’n allen in het Egyptisch: ‘bedankt Achmed!’ Hij draaide zich om en groette ons met een brok in zijn keel. Op je vraag in het begin of het gelukt is om vrienden te maken? Ja dus!” Giny en Harry hebben nog veel meer beleefd tijdens hun reis. Nieuwsgierig? Kijk dan op www.hagiwi.nl

 

 

egypte10 

Egyptische avond groep