Feestweek Aduard van zaterdag 3 tot en met zaterdag 10 augustus

0
289
Feestweek commissie Aduard

Er wacht Aduard weer een topweek

ADUARD – Op zaterdag 3 augustus gaat de feestweek van Aduard weer van start en het belooft weer een topweek te worden. De organisatie heeft een gevarieerd programma weten te samen te stellen waarin het aloude ‘voor elk wat wils’ geldt. Geen gemakkelijke taak. “Nee”, verzuchten Roelie van der Heide, Elizabeth Zwaneveld en Rutger Loer. Maar wel eentje die ze met veel plezier vervullen. En dat allemaal voor het dorp.

“We doen er echt vreselijk ons best voor om elke leeftijd mee te nemen in de feestweek”, vertelt Elizabeth, “maar makkelijk is het niet. Gelukkig staat het dorp ontzettend achter ons. We hoeven maar iets te vragen en iedereen wil wel helpen.” Het programma is er dan ook naar. Op zaterdag 3 augustus begint de Feestweek met een nieuwe activiteit: Highland Games. “Een idee waar we al een paar jaar mee rondliepen”, vertelt Roelie. “De zeskamp was ook altijd heel leuk, maar het is ook goed wat nieuws te doen.” Iedereen kan meedoen aan de activiteiten die hieronder vallen, zoals boomstam gooien, touwtrekken en de vrouwenrace.

De week daarna staat op maandag de vossenjacht en de fietspuzzeltocht op het programma, op dindsdag bingo voor kinderen en volwassenen en op woensdag de viswedstrijd en een heuse, jawel, rollatorrun. “Ja, daar mogen ook echte eigenaars van een rollator aan meedoen”, lacht het gezelschap. Donderdags staan de kindermiddag en het kaarten en sjoelen op het programma, waarna het dorpsontbijt op vrijdagochtend nog best wel wat aanmeldingen kan gebruiken. “Maar je ziet wel vaker”, vertelt Elizabeth, “pas in de week zelf beginnen de aanmeldingen echt te lopen.” ’s Avonds is er een spooktocht. Op zaterdag wordt de Feestweek afgesloten. Overdag staat er freewheelen op het programma, ’s avonds moet de koe van familie Schep uit Den Horn iemand blij maken tijdens het ‘Schijt je Rijk’.

De Hollandse avond die volgt en de week afsluit, is toch wel hét hoogtepunt van de week. “Voor ons hopelijk het moment dat wij terugkijken op een geslaagde week, voor de mensen een hele gezellige avond.” Met dank aan Rutger lukte het een aantal goede artiesten te strikken. “Ik had vroeger al wel contacten met artiesten en dus heb ik eens goed om me heen gekeken”, vertelt hij. “De avond begint met een optreden van Klazina uit Drachten. Zij is net begonnen, maar doet het al hartstikke leuk. Daarna volgt Eltjo van Wijk uit Roden. De avond bouwt zich op naar de optredens van Niels Span uit Niekerk en Kevin Paré uit Groningen. Deze laatste staat ook vaak op TROS muziekfeesten en is een goede afsluiter.” De keuze voor het Hollandse thema is een bewuste. “Je ziet dat toch in de dorpen om Groningen heen, dit genre erg leeft. Vooral jongeren houden er erg van.”

De organisatie, naast deze drie bestaande uit Ties Nijboer, Jolanda Dijk, Sandra Bolhuis, Jessica Medema, Carin Kazemier, Richard Gelsema, Yke Agema, Grieko Huizinga, Johan Zwaneveld en Bo Huizinga, besloot de feestweek twee jaar geleden nieuw leven in te blazen en bouwt sindsdien gestaag door aan een feestweek die er mag zijn. “Het grootste verschil is dat wij alles wat groter kunnen organiseren, doordat ons budget meer groeit dan vroeger. We kunnen nu steeds meer eigen spullen aanschaffen”, vertelt Elizabeth. “Vorig jaar een eigen muziekinstallatie, dit jaar spandoeken aan de weg; we proberen meer te investeren.”

Wat soms wel voor zorgen oplevert. Op de vraag of de dames zelf ook wat aan zo’n feestweek hebben, moeten ze lachen. “Onze mannen zitten in de beveiliging”, doen ze uit de doeken, “en slapen dus de hele week op het feestweekterrein bij de sportclub. Helaas noodzakelijk om de spullen veilig te stellen. Maar wij zien het gewoon als een weekje camping”, lacht Elizabeth. “Heel gezellig”, vult Roelie aan. “We eten bijvoorbeeld met een grote club. Tuurlijk, de dingen die je organiseert, daar ben je heel druk mee. Maar als het klaar is, genieten we na. Én zijn we bek- en bekaf.” Elizabeth knikt beamend. De hele club staat een week lang belangeloos klaar; klaar om te zorgen voor een topweek. “Dat doe je voor het dorp.”