Landbouwmuseum De Brink Veenklooster

0
1566
Veenklooster - landbouwmuseum 1

Markante Musea

Waarom urenlang in een snikhete trein naar Amsterdam zitten om vervolgens samen met honderden mensen de Nachtwacht te bekijken in het Rijksmuseum, als er in Noordoost Friesland in alle rust, voor veel minder geld, ook enorm leuke musea bezocht kunnen worden? De Streekkrant Fryslân bezoekt deze zomer verschillende musea in de regio, die aangesloten zijn bij Markant Friesland. Deze musea verdienen het om in de schijnwerpers te staan, al is het maar vanwege de enthousiaste inzet van de vele vrijwilligers. Vorige week bezocht de Streekkrant Fryslân het Kokelhûs fan Jan en Sjut in Earnewâld. Deze week is het landbouwmuseum De Brink in Veenklooster aan de beurt.

Het Landbouwmuseum in Veenklooster valt bijna niet te missen wanneer je via de rondweg langs Veenklooster rijdt. In een grote, monumentale boerderij uit 1870, is het landbouwmuseum De Brink sinds 1985 gevestigd. Sinds twaalf jaar wordt het museum gerund door Dick en Marjanne van der Zwaag. ‘Toen het museum destijds te koop kwam vonden wij dit een bijzonder leuke uitdaging om dit over te nemen. De vorige eigenaar was al in de tachtig. Wij hebben er toen voor gekozen om de boerderij over te nemen en het museum uit te breiden, door ook meer de aandacht te vestigen op de Fryske Wâlden. Landbouwmusea zijn er in iedere provincie, maar door de aandacht te vestigen ook op de Fryske Wâlden heeft het museum iets unieks,’ aldus Marjanne van der Zwaag. ‘We willen graag de Fryske Wâlden promoten.’ Naast het tonen van videomateriaal over de Fryske Wâlden, de landbouw zoals deze vroeger werd bedreven en heel veel oude materialen die laten zien hoe men vroeger landbouw bedreef, zijn er ook houtsnijwerken te zien gemaakt door Dick van der Zwaag.

Wie bij het museum naar binnen gaat valt direct op hoeveel er wel niet te zien is. Honderden oude landbouwwerktuigen en objecten uit de oude tijden worden tentoongesteld in de grote boerenschuur. ‘We hebben er voor gekozen om ook bijvoorbeeld de oude bakkersfiets te laten zien. Dit heeft indirect natuurlijk ook met de landbouw van toen te maken.’ In de boerenschuur wordt eigenlijk het hele leven van tussen 1850 en 1950 tentoongesteld. Een bedstee laat zien hoe men vroeger sliep, oude kleding toont hoe men er vroeger bij liep en er zijn zelfs weckflessen met daarin voedsel wat aangemaakt is meer dan veertig jaar geleden. ‘Er staat een bordje bij dat het meer dan veertig jaar geleden aangemaakt is, maar toen wij het museum overnamen stond dat er ook al. Wij hebben het vermoeden dat het er ook toen al veel langere tijd bij stond, dus misschien is dit al wel zestig of zeventig jaar oud. Het schijnt dat als je het opent je het zo op kunt eten, maar wij bewaren het maar mooi om mensen en kinderen te laten zien hoe men vroeger hun voedsel goed hield. Dat lijkt me beter,’ lacht Van der Zwaag.

Bij landbouwmuseum De Brink zijn ze trots op de combinatie tussen recreatie en educatie die zij weten te bieden in het museum. ‘Er komen hier geregeld basisschoolklassen, voor hen hebben we bijvoorbeeld een programma waarin zij in het museum leren over de landbouw, en buiten aan hooivorkdarten of spijkerslaan kunnen doen. Ook is het mogelijk om hier met groepen aan een groot kampvuur te zitten en daar popcorn te maken. Een hapje en een drankje is ook zeker mogelijk bij De Brink. Er kunnen boerenzakdoeklunches verzorgd worden, evenals een warm- of koudbuffet. Informeer hiervoor de website voor de mogelijkheden of bel naar het museum; 0511-445421. Een bezoek aan het landbouwmuseum De Brink kan prima gecombineerd worden met overige recreatieve bezigheden in Veenklooster; een bezoek aan het Veenkloosterbos, één van de galeriën, It Lytse Slot of Fogelsanghstate. Informeer wel vooraf naar de openingstijden. Voor in de agenda: op 3 en 24 augustus kunnen kinderen van een klomp een bootje maken in het museum. De kosten daarvoor zijn €4,- inclusief materiaal, entree en wat lekkers. Normaliter is de entree voor kinderen €1,50, en voor volwassenen €3,50.

 

 

Veenklooster - landbouwmuseum 2 

Veenklooster - landbouwmuseum 3