Om niet uitgekeken te raken: Galerie de Parken

0
219
Opende KC Galerie de Parken-1

OPENDE – Naast het prachtige Strandheem, tegenover de drukke camping, ligt Galerie de Parken. Wie binnenstapt, laat de drukte van vakantiegangers en zonaanbidders achter zich, maar hoeft geen oase van rust te verwachten. Galerie de Parken biedt namelijk een veelzijdigheid aan kunstenaars en een even grote veelzijdigheid aan kunst om je ogen uit te kijken, nogmaals te kijken en er geen genoeg van te krijgen.

Het echtpaar Meint en Joke van der Heide begon in 2005 met de galerie. De oude boerenschuur achter hun woning werd niet langer door koeien bevolkt en was verworden tot een vervallen rommelschuur. “Gooien we hem plat of bouwen we hem weer op; dat was de keus”, vertelt Meint. “Ik zei toen tegen Joke: ‘ik wil wel een galerie beginnen’.” En zo geschiedde.

Kunst is iets waar beiden veel affiniteit mee hebben. “Vroeger al gingen we altijd naar musea en galerieën om kunst te kijken”, aldus Meint. Zelf schilderde hij veel, een hobby die momenteel op een wat lager pitje staat. “Maar Joke is ook altijd aan het prutsen en knutselen.”

Haar werk is dan ook in de galerie te vinden. Mooie keramiek van bijvoorbeeld egels en vogels. Verder is er een grote verscheidenheid te vinden. Een hoek met zeer kleurrijke schilderijen van Yda Kalma wordt afgewisseld met de imposante paarden van plaatsgenoot Marja Smit. Daar tussendoor staan de dikke dames; keramiek van Sylvia Schriemer, waarvan verderop ook weer tassen hangen. De schilderijen van Alie van Wijk zijn allemaal voorzien van een gedichtje en bijzonder raku-gestookt keramiek van Alied Visser vult ook een vitrine. Schilderijen van Johannes Terpstra en Dientje Kats complementeren de collectie die er momenteel hangt.

“Ik wil dat mensen niet meteen uitgekeken raken”, licht Joke eigenlijk ten overvloede toe. “Het is mooi dat ze nog een rondje willen doen om alles nog eens goed in zich op te nemen. Er moet genoeg te kijken zijn.” Bewust wordt er zonder thema’s gewerkt. “Ik wil er verschil in houden; dat is een hoek zo en dat juist weer een hoek met ander werk.”

De wisseling van de exposities doet het paar wanneer ze er zelf aan toe zijn. “Dat moet in elk geval niet te snel; de kunst moet ook de kans krijgen gezien te worden.” Naast een baan die ze allebei ook nog hebben, noemen ze de galerie vooral een hobby. “Het is nog altijd hartstikke leuk”, vindt Meint. “Wat me wel tegen is gevallen is het aantal bezoekers. Het is natuurlijk een moeilijke tijd in de kunst, maar mensen nemen ook geen tijd meer om te kijken. De drempel van een galerie is best hoog, helaas. Mensen vragen wel eens of ze entree moeten betalen. Bij de bakker betaal je toch ook geen entree?” “We horen ook vaak als ze hier één keer zijn, dat mensen zeggen: ‘we waren het altijd al van plan om hier eens te kijken”, vult Joke aan. “Het is wel heel leuk dat er kijkers komen.”

Aan de kunst zal het niet liggen. “Ja, ik heb ook echt wel eens de neiging zelf iets te kopen. Maar ik heb zelf ook zoveel dingen die ik maak, Meint heeft altijd geschilderd; het huis staat ook al aardig vol”, lacht Joke. “Een favoriet benoemen, dat is eigenlijk te moeilijk.” “Weet je”, vult Meint aan, “je ziet vaak heel mooi werk binnen komen en dan denk je: ‘dit wordt nooit beter. Maar dan komt er weer wat nieuws en dat is toch weer zo super. Kunst moet echt liefde op het eerste gezicht zijn. Je moet er op vallen en je moet er wat mee hebben. Wie twijfelt, mag thuis kijken hoe het staat. Het is geen poster wat je koopt.”

Op 21 september zal er een nieuwe expositie bij De Parken worden geopend. Er zullen dan het meeste schilderijen worden getoond van allemaal nieuwe kunstenaars. Een collega van Meint werkt aan schilderijen van de reis van de Molukken naar hier die hij aflegde. Daarbij zal hij een verhaal schrijven. Daarnaast zullen er waarschijnlijk landschappen en stadsgezichten van Groningen geëxposeerd worden door andere kunstenaars. Hou voor meer informatie de website van De Parken in de gaten: www.galeriedeparken.nl. De galerie is geopend op vrijdagmiddag, zaterdags en op afspraak.