Pieter Weening Classic gereden door jong en oud

0
168
SURHUISTERVEEN - Pieter Weening Classic

Bijna 3000 deelnemers verschenen aan de start

SURHUISTERVEEN – De Pieter Weening Classic afgelopen zaterdag was een groot succes. Vorig jaar meldden zich een kleine 2500 deelnemers aan voor de toertocht, dit jaar verschenen bijna 3000 fietsliefhebbers, jong en oud, aan de start. Men kon kiezen uit vier afstanden, 25, 40, 60 en 100 kilometer. De beide kortste afstanden leidden de deelnemers door het ‘lân fan Pieter’, de twee langere afstanden stuurden de toerfietsers meteen de Fries/Groningse grens over richting Westerkwartier en Noordenveld. ‘Men was vol lof over de diverse routes,’ liet Wander Hoen weten. Hij is binnen het de Stichting Wielercomité Surhuisterveen verantwoordelijk voor de coördinatie van de fietstoertocht. Dat ieder jaar de routes wisselen is volgens het comité de oorzaak van de sterke groei van deelnemers. Voorheen werden de routes uitgezet door de eind 2012 opgeheven Fietstoerclub Buitenpost. ‘Nu doen we dat zelf,’ zegt Wander Hoen. Ook de aankleding van het Torenplein speelt een belangrijke rol bij de groei in het aantal deelnemers. ‘Het is een gezellige entourage, er is muziek en er zijn diverse stands. Dit jaar waren er weer meer stands dan het vorige jaar. We hebben nog nooit zoveel bedrijven mogen begroeten. Het geeft wel aan dat de Pieter Weening Classic leeft.’ Pieter Weening, waar de toertocht naar is vernoemd, bevond zich deze keer zelf niet onder de deelnemers. De profwielrenner van Orica-Greenedge rijdt momenteel in de Ronde van Polen. Wel aanwezig was de weer herstelde Lieuwe Westra uit Tijnje. Hij kwam ziek uit de Tour de France en fietste in Surhuisterveen de route van 100 km. “Een mooi trainingsrondje en gezellig om gezamenlijk met een groep te rijden,’ aldus Westra. De Pieter Weening Classic wordt ook wel gezien als de ‘proloog’ van de Profronde van Surhuisterveen, welke dinsdag 30 juli voor de 32e keer verreden wordt. Aan de start staan ondermeer de gele trui winnaar Chris Froome, Bauke Mollema, Laurens ten Dam, Lieuwe Westra, Lars Boom, Niki Terpstra, Koen de Kort, Tom Veelers, Tom Leezer, Albert Timmer. Karsten Kroon en Tom Jelte Slagter. Zevenvoudig wereldkampioen en Olympisch kampioen Bob de Jong voert het dernypeloton aan in de GP FENOR Enerzjy, een race achter ‘brommerkes’. Zie voor meer informatie en het dagprogramma de website www.wielrennensurhuisterveen.nl.