Tijdelijke invulling voor leegstaand deel winkelcentrum Leens

0
260
Leens Nynke Kloosterman-1

De Marren Markt moet mensen naar Leens trekken en er houden

LEENS – Begin dit jaar werd het nieuwe winkelcentrum in Leens opgeleverd en de inwoners, ondernemers en gemeente toonden zich blij en tevreden met wat tot stand gebracht is. Hoewel een aantal grootwinkelbedrijven het winkelbestand heeft versterkt, staat er helaas nog altijd een deel van het prachtige nieuwe centrum leeg. Zoals in veel gemeenten is gebleken, is het in deze economische tijden moeilijk huurders te vinden om een nieuwe stap te wagen. Maar afwachten is niet aan de Hoogelandsters besteedt. De gemeente benaderde Vierhuister Nynke Kloosterman of zij niet kon helpen met een invulling voor het leegstaande deel. En daar wordt nu hard aan gewerkt.

Naast het creatieve bloed wat door de aderen van Nynke stroomt, beschikt ze ook over een flinke portie ondernemersbloed. Zo begon ze zelf met het organiseren van de succesvolle ‘Diezijn leuk!’-markten op de Vismarkt in Groningen toen ze geen geschikte plek kon vinden om haar vilten creaties aan de man te brengen. Onlangs heeft de gemeente De Marne haar benaderd. “Omdat ik zelf diverse leuke markten organiseer, vroegen ze mij of ik niet een invulling wist voor het leegstaande deel van het nieuwe winkelcentrum in Leens”, vertelt ze. Al snel kwam ze met een plan: de Marren Markt. “Lokale ondernemers die normaal geen winkel hebben, kunnen een stukje van de ruimte huren en indelen als hun eigen winkeltje.” Het geheel vormt de Marren Markt en moet een aanvulling op het winkelbestand zijn.

In de 800 vierkante meter die ze te vullen heeft, wil Nynke een zo divers mogelijk aanbod bij elkaar zien te krijgen. “Er zijn maar weinig winkelmogelijkheden in De Marne. Je ziet dat mensen vaak gaan winkelen in Zuidhorn of Kollum, omdat ze hier niet terecht kunnen voor bijvoorbeeld kinderkleren of leuke cadeauartikelen. Hopelijk krijgen we nu hier wel wat er zo gemist wordt. We hebben inmiddels een Jumbo en Aldi erbij; het zou mooi zijn dat nu in stand te houden.” Ze denkt dat bijvoorbeeld ondernemers met een webshop of kunstenaars een plekje kunnen vinden op de Marren Markt. “Maar er zitten in de dorpen om Leens heen ook bijvoorbeeld kleine winkeltjes die maar zo af en toe open zijn. Ook voor hun zou het interessant kunnen zijn.”

De gemeente juicht het plan toe en zou het allerliefste een dagelijkse invulling zien. Nynke richt zich in eerste instantie op de donderdag, vrijdag en zaterdag. “Het probleem is: de ruimte is nog casco. Dus elektriciteit bijvoorbeeld, moeten we allemaal lenen bij de Jumbo. Maar er is bijvoorbeeld ook geen toilet; het is gewoon niet erg luxe. Als je echt elke dag open moet zijn zo, dan is dat te onprettig.”

Ze hoopt dat dit project uiteindelijk slechts een start is. “Wellicht dat er wat uit voortvloeit. Ook vastgoedontwikkelaar Leyten is erg enthousiast. Zowel zij als de gemeenten willen graag dat er wat gebeurt. En als dit nou een succes is en de ruimte blijft leeg staan, dan zijn er misschien wel mensen die het vast willen huren. Het is voor ondernemers ook lastig om een risico te nemen om een winkel op te zetten. Ze krijgen op deze manier de kans het te proberen en als het goed gaat, durven ze misschien alsnog wel de stap te nemen.”

Nynke, die zelf ook van plan is een aantal dagen met haar creaties aanwezig te zijn, ziet het positief in. “Het zou mooi zijn als er over een half jaar hier allemaal leuke winkeltjes zitten en mensen een goede reden hebben om in Leens te gaan winkelen. Ik heb in elk geval ook van veel bewoners al heel veel enthousiaste reacties gehoord.”

Momenteel is Nynke druk bezig alles op poten te zetten en hoopt snel van start te kunnen gaan. Daarom zoekt ze nu vooral mensen die geïnteresseerd zijn in een stukje ruimte. “Iedereen die het leuk vindt er te gaan zitten, kan zich aanmelden.” Aanmelden en meer informatie kan verkregen worden bij Nynke op telefoonnummer 06-34569089.