week 31

0
305

Geen profpeloton vertrekt in Surhuisterveen of het wordt weggeschoten door een BN-er. Dit keer viel de eer te beurt aan ’s lands belangrijkste crimefighter van dit moment, Fred Teeven. De VVD-staatssecretaris voor Veiligheid en Justitie mag zich derhalve in het Fries-Groningse grensdorp de VIP der VIPS noemen en dat wil wat zeggen. Want ook nu had gastheer Joop Atsma weer tal van niet fietsende toppers uitgenodigd in zijn fraaie tuin om van dicht bij de wél fietsende toppers, zoals Tourwinnaar Chris Froome en onze eigen Bauke Mollema, van nabij te kunnen bewonderen. Opmerkelijk was de rentree van Riemer & Annie (Van der Velde), die nog geen week na Riemers rehabilitatie door de commissie-Vaessen (voornaam Jos) al weer in het circuit der celebraties rondliepen. Hetzelfde gold trouwens voor Foppe de Haan. Uiteraard was Stan Huygens, de chroniqueur van De Telegraaf, er ook. Hij tekende onder meer de volgende namen op: oud-Tourwinnaar Jan Janssen, CDA-prominent Henk Bleker, Frits Barend van het blad Helden, politiek verslaggever Frits Wester, oud-basketballer en chef de mission (Sydney 2000) Jan Loorbach, NOC*NSF-voorzitter Andrè Bolhuis, Elfstedenwinnaar (1954) Jeen van den Berg, De Kast-zanger Syb van der Ploeg, showbizzjournalist Jacques J. d´Ancona en Anneke Berghuis, alias de Koningin van het Groninger Zuuderdaip, waar ze al sinds jaar en dag het befaamde Amsterdams Broodjeshuis runt. Niet te zien was Doekle Terpstra. Deze Fries heeft Thialf verkwanseld aan Almere en dat wordt als een doodzonde gezien in het Heitelân.

Joop Atsma is trouwens na zijn betrekkelijk korte staatssecretariaat in het kabinet Rutte/Verhagen weer helemaal terug in het wielermétier. De Feanster is voorzitter van de Raad voor het Professionele Wielrennen (PCC) en intussen ook teruggekeerd in het hoofdbestuur van de UCI. En fietsen doet Joop ook nog volop. Afgelopen zaterdag reed hij met de Friese vedette Lieuwe Westra de Pieter Weening Classic, een toertocht. Hij moest het door hem nog nooit gestoken verzet 53×11 aanwenden om in het wiel van Lieuwe te kunnen blijven.

Ook tal van Groningers deden de Pieter Weening Classic, onder wie gerenommeerde oud-coureurs als David Pots (de beul van Hoogkerk), Piet ´Checco´ Pompstra, Arend Bouwman en Wim Bartol. Zij lesten de dorst ´s avonds bij het Spektakel van Steenwijk, waar zij op uitnodiging van oud-collega Meine Seinen, tegenwoordig de voorzitter van deze wielerkoers, gratis en voor niets mochten dikkedakken.

Piet Hoekstra kan het niet laten. De gewezen Leeuw van Dokkum, al héél lang wonend in Assen, ging vorig jaar met pensioen na een leven lang werkzaam te zijn geweest in het wielerwereldje, laatstelijk als ploegleider van Argos-Shimano. Maar Grutte Pier heeft al weer een nieuwe uitdaging gevonden. Het is Harthijs de Vries, de zoon van oud-Batavusploeggenoot Thijs de Vries (tegenwoordig ploegleider van de marathonschaatsploeg van Okkinga) uit Kollum. Deze Hartthijs heeft zich als 17-jarige opgeworpen als een groot wielertalent. Piet Hoekstra heeft van pa De Vries het verzoek gekregen Harthijs tot een topper te kneden.