Zeldzame grauwe kiekendief bij Faunavisie

0
370
Grauwe Kiekendief Faunavisie

WESTERNIELAND – Faunavisie Wildcare in Westernieland heeft vier kuikens van de zeldzame grauwe kiekendief in de opvang. De ouders hadden het nest in een perceel graszaad gemaakt, terwijl ze dat normaal gesproken in de tarwe doen. De oplettende boer vond de inmiddels verweesde kuikens toen hij het gedroogde graszaad begon te dorsen. Hij belde Faunavisie die de kuikens hebben opgehaald en onderzocht. Twee dieren waren gewond waarvan één ernstig. Ze zaten onder de vliegeneieren en maden en één kuiken had een poot gebroken en meerdere wonden. De stumpers hadden twee dagen geen eten gehad en waren zeer verzwakt. Nu, een week later, maken de kuikens het allemaal goed en genezen van de verwondingen.

Deze grauwe kiekendieven zijn zeer zeldzame broedvogels in Nederland; er broeden gemiddeld ongeveer 25 broedparen in ons land waarvan zo’n 80% in de provincie Groningen. Faunavisie heeft voorlopig nog haar handen vol. Om de vogels voor te bereiden op hun reis naar Afrika moeten ze leren vliegen en prooien vangen in een zeer grote vliegkooi. Alle verblijven zijn al in gebruik, dus er wordt nu speciaal voor deze vogels een grote ronde vliegkooi gebouwd. Er is haast geboden, omdat de vogels al binnen enkele weken gaan vliegen. Een ieder die de stichting wil bijstaan met sponsoring of raad en daad, wordt opgeroepen te reageren. Meer informatie is te vinden op www.faunavisie.nl. De ontwikkelingen van de jonge grauwe kiekendieven zijn te volgen op de facebook pagina: faunavisie wildcare.