Fotografie: een andere manier van kijken

0
284
DSK_STRK-p21.pdf - Adobe Acrobat Pro

ZUIDHORN – Het woord ‘studio’ prijkt in grote, witte letters op de vernieuwde voorgevel van het pand van Fotografie Wiersma. In de eveneens vernieuwde etalage hangt een foto, een groot familieportret waarop wel twintig paar ogen vrolijk de camera in kijken. Fotograaf Aernout Steegstra, die al achttien jaar werkzaam is bij Wiersma fotografie, laat me vol trots de studio zien waar de betreffende foto is gemaakt. ‘Deze studio hebben we een tijdje terug laten bouwen. Dat wij in onze nieuwe studio groepsportretten van deze omvang kunnen maken, maakt ons uniek in Zuidhorn en omstreken,’ zegt Steegstra.

Aernout Steegstra is een bevlogen fotograaf, die vol passie spreekt over datgene wat hij het liefste doet: fotograferen. De liefde voor fotografie ontstond al in zijn vroege jeugd: ‘Al heel jong maakte ik foto’s met de camera van mijn moeder. Het idee dat je op die manier beelden kon vastleggen vond ik fascinerend. Die fascinatie is tot op de dag van vandaag niet meer overgegaan.’ Steegstra herinnert zich ook nog goed de eerste keer dat hij in een ‘doka’ kwam, een lichtdichte kamer waar foto’s worden ontwikkeld. ‘Het moment waarop ik mijn foto langzaam op dat witte vel papier zag verschijnen was magisch voor een kleine jongen als ik.’ En eigenlijk vindt hij dat nog steeds. ‘Zonder hoogdravend te willen klinken: fotograferen is voor mij een manier van leven,’ zegt hij.

Nieuwsgierigheid en zijn interesse in mensen zijn de belangrijkste drijfveren in zijn werk als fotograaf. ‘Ik ben een mensen-mens, een sociaal dier. Fotografie brengt je makkelijk met mensen in contact; het is een sociaal bindmiddel.’ Kenmerkend voor Steegstra is zijn enthousiaste en tegelijkertijd rustige energie, die aanstekelijk werkt op zijn klanten. Zijn motto is: Wie goed doet, goed ontmoet. ‘Als je naar iemand glimlacht krijg je bijna altijd een glimlach terug. En een lach waar men niet over nadenkt is de mooiste lach die je kunt krijgen.’ Als fotograaf probeert hij mensen op hun gemak te stellen als ze de studio binnenkomen. ‘Het is de kunst om mensen te regisseren zonder dat ze het in de gaten hebben, dan krijg je de meest echte foto’s. Daar streef ik naar: geënsceneerde, maar tegelijkertijd pure foto’s.’ Op deze manier creëert Steegstra foto’s waarin de mensen zichzelf herkennen. ‘Dit zijn de foto’s die langer dan twee jaar aan de muur kunnen hangen zonder dat het gaat vervelen.’

Fotograferen is goed kijken. Aernout Steegstra ziet de wereld door een andere bril dan de meeste mensen. Hij laat me een zwart-wit foto zien van een klein meisje, zittend op een koffer. Het tafereel speelt zich af op een drukke kade, voorbijgangers passeren haar. Waarschijnlijk wacht het meisje samen met haar ouders -die overigens niet in beeld zijn- op de volgende boot. De foto is gemaakt tijdens zijn vakantie op Vlieland. Ook Steegstra was één van die toevallige passanten. Maar waar de meeste mensen doorlopen, blijft hij staan om een mooie plaat te schieten. En dat onderscheidt Aernout Steegstra van ‘de meeste mensen.’ Wij zien een meisje op een koffer, hij ziet een foto met een mooi verhaal. Dat laatste is heel belangrijk voor een goede foto: ‘Een goede foto herbergt altijd een verhaal,’ aldus Steegstra.

Zijn kennis en vaardigheden wil Steegstra graag overbrengen op anderen. Samen met fotograaf Arend Jan Zwarteveen heeft hij daarom de Fotoschool Zuidhorn in het leven geroepen, waar fotoliefhebbers een cursus fotografie kunnen volgen. ‘Veel mensen fotograferen een gebeurtenis en vergeten daarbij te letten op belangrijke aspecten zoals compositie, standpunt, lichtinval of lenskeuze. Dat is jammer, want door op die elementen te letten, kun je een gebeurtenis veel beter vastleggen. Dat is wat wij de mensen willen bijbrengen.’ Voor meer informatie over deze cursus kunt u een kijkje nemen op www.fotoschoolzuidhorn.nl