Mollema schrijft Profronde Surhuisterveen op zijn naam

0
2727
SV10

Fred Teeven loste startschot 32e editie

SURHUISTERVEEN – De 32e Profronde van Surhuisterveen, die vorige week dinsdag plaatsvond, werd gewonnen door Bauke Mollema. Net even later kwam Tour de France-winnaar Chris Froome over de finish, gevolgd door ‘het beest’ Lieuwe Westra. Dit beest was nog maar kwalijk hersteld van zijn ziekzijn wat hij tijdens het fietsen van de Tour de France opliep. Tot grote spijt van Westra, en heel wielrenminnend Nederland, moest hij met de finish in zicht op de laatste dag van de Tour de France afstappen. Hij was zo ziek als een hond, het zat er niet meer in. Anderhalve week later is hij zodanig hersteld dat hij in Surhuisterveen wel mee kon doen met wat hij een thuiswedstrijd noemde. De ronde van Denemarken van een dag later zegde hij alsnog af. De thuiswedstrijd reed hij liever. Zo’n 30.000 toeschouwers kwamen op de Profronde af. Dit waren minder dan voorgaande jaren, maar alsnog een enorme groep toeschouwers. De daling van het aantal toeschouwers was te wijten aan het slechte weer van afgelopen dinsdag. ’s Avonds kwam de regen met bakken uit de hemel.

Het was te merken in Surhuisterveen dat er grote namen uit de wielerwereld de ronde van Surhuisterveen zouden rijden. Er waren veel mensen naar Surhuisterveen gekomen, om in combinatie met de jaarmarkt en vlooienmarkt die er in het centrum gehouden werd, een leuke dag te hebben in het wielermekka van het Noorden. Honderden mensen zagen ‘s middags de dames hun ronde rijden. Toen was er nog geen vuiltje aan de lucht. Het erepodium werd vervolgens bestegen door drie rijdsters van Argos-Shimano. Janneke Busser-Kanis kwam als eerste over de finish, gevolgd door Amy Pieters en Kirsten Wild.

Bij de elite/beloften deed een plaatselijk talent mee. Niek Hooghiemster uit Oentsjerk zou zomaar eens de volgende Lieuwe Westra kunnen zijn. Lange tijd wist hij vooraan te blijven, maar werd ingehaald door Jasper Hamelink. Jasper Hamelink reed vervolgens de laatste negen ronden vooraan, en ging uiteindelijk glorieus als eerste, solo over de finish.

Op een dag als deze kan een organisatie een heleboel zaken in de hand houden, behalve het weer. Dat het begon te regenen was wel voorspeld. Dat het met bakken uit de hemel zou vallen kon niemand voor mogelijk houden. De eerste druppen vielen tijdens de ronde van de elite/beloften. Waar het eerst op een buitje leek, bleek het later niet meer van ophouden te weten. Het parcours was daardoor spekglad geworden wat resulteerde in een valpartij tijdens de elite/beloften.

Na de elite/beloften was het tijd voor de derny’s. De brommertjes, met een cylinderinhoud van 75 cc, kunnen op het rechte eind de 75 kilometer halen. Omdat het parcours door de regen spekglad geworden was, werden deze snelheden echter niet gehaald. Olympisch kampioen 10 kilometer schaatsen en wereldkampioen op de 5 en 10 kilometer langeafstandsschaatsen Bob de Jong wist samen met brommerrijder Gerrit Möhlmann als eerste over de finish te komen.

Vanaf dat moment maakte Surhuisterveen zich klaar voor de grote namen. Sommige bezoekers hielden het voor gezien. Zij hadden geen paraplu’s of regenponcho’s meegenomen en vonden het wel prima. Anderen bleven trouw wachten tot de eerste grote namen zich zouden melden bij de wedstrijdleiding om hun handtekening te zetten voor deelname. Kinderen drongen naar de hekken om van hun favoriet een handtekening te bemachtigen. Ondertussen waren een aantal bekende Nederlanders, op uitnodiging van Joop Atsma, ook in het centrum van Surhuisterveen gearriveerd. Onder andere Rintje Ritsma, Foppe de Haan, Piet Paulusma, Ed Nijpels, burgemeester Gerben Gerbrandy en Jacques d’Ancona waren aanwezig bij de Profronde.

Vergezeld door twee man bewaking was ook staatssecretaris Fred Teeven aanwezig. Hij nam, gezamenlijk met Piet Paulusma, een pistool ter hande voor het startschot van de Profronde. Na het schot gingen de renners hard op weg naar de winst, die dus uiteindelijk Mollema op zijn naam mocht schrijven.

 

 

profronde 4 

profronde 5 

profronde 7 

profronde 8 

profronde 9 

profronde 10 

profronde 11 

SV09