Peter de Grote festival in Abdijkerk Aduard

0
166
concert Abdijkerk Aduard

Klassieke muziek op bijzondere locaties

NORG – “Een regulier concert kennen de meeste mensen nu allemaal wel. De meerwaarde van het Peter de Grote festival is juist de bijzondere locaties waar de concerten plaatsvinden”, zegt festivalcoördinator Harrie de Vries. Op karakteristieke plaatsen – eeuwenoude kerken, musea en borgen – vinden elk jaar zo’n vijftig kamermuziekconcerten plaats tijdens het festival verspreidt over Groningen, Friesland en Drenthe. Behalve concerten zijn er ook rondleidingen, rondvaarten en diners. Het concept slaat goed aan. In 2007 kwamen er zo’n vierduizend bezoekers, het afgelopen jaar waren dat er al zevenduizend. Ook dit jaar heeft de organisatie weer een interessant programma weten neer te zetten, met als hoogtepunt een opera in het Groninger Museum. Ook in Aduard streek het Peter de Grote festival neer.

De Abdijkerk, een fraai bouwwerk en de vroegere ziekenzaal van het Abdijklooster wat in Aduard stond, was de locatie waar afgelopen donderdag Wim Zwaag optrad. Aangekondigd werd hij als romanticus pur sang. Zelf zegt hij over muziek: “Muziek moet de ziel van de luisteraar direct raken door haar emotie en passie. Dat is voor mij de kern van het componeren.” Voor het concert aan konden bezoekers een rondleiding door de Abdijkerk en het Kloostermuseum volgen en eten in Herberg Onder de Linden. Mede door de bijzondere locatie werd er een zeer interessante avond neergezet.

“Voor die bijzondere locaties hebben we heel bewust gekozen”, vertelt de Vries. “We hebben de mooiste kerkjes uitgezocht. In de stad, of landelijk gelegen bij de dorpen. Dan zijn er nog de borgen en de musea. Zo is het niet alleen een concert, maar echt een dagje uit, met bijvoorbeeld een etentje erbij of een boottocht. Het kan allemaal.”