‘t Fiskershúske Moddergat

0
199
Fiskershuske 1

Markante musea

De afgelopen weken is het fantastisch zomerweer geweest. Strandweer, geen museumweer. Maar wat nou als het nog wel druilerig weer wordt in de laatste weken van de vakantie? Waar neemt u dan uw kinderen of kleinkinderen mee naartoe? Het is natuurlijk een idee om met alle kleinkinderen in de trein te stappen en een dag in Rotterdam door te brengen, maar het is een stuk goedkoper en misschien zelfs nog wel leuker om de kinderen mee te nemen naar één van de vele musea in de regio, en aan de hand van die musea de kinderen van alles te leren over de plaatselijke geschiedenis. De Streekkrant Fryslân bezoekt gedurende de vakantieperiode verschillende musea die aangesloten zijn bij Markant Friesland. Het Kokelhûs fan Jan en Sjut in Earnewâld is al bezocht, evenals het landbouwmuseum De Brink in Veenklooster. Deze week is ‘t Fiskershûske in Moddergat aan de beurt.

Net als de landbouw heeft de visserij en de scheepvaart in de geschiedenis van Friesland een belangrijke rol gespeeld, en dit is in vele plaatsen terug te zien. Moddergat is zo’n plaatsje, met de dijk als enige scheiding tussen het dorp en het water. Museum ‘t Fiskershúske ligt centraal gelegen in het dorp, en is per fiets goed bereikbaar. Met de auto is het ook te doen, maar houdt er rekening mee dat op drukke dagen het nog wel eens een eindje lopen kan zijn, parkeerruimte is namelijk beperkt.

Het museum bestaat uit vier oude vissershuisjes, waarvan de oudste dateert uit het jaar 1794. In dit huisje is te zien hoe men rond 1850 leefde in het dorpje. Veel spullen uit die tijd zijn bewaard gebleven en nu in dit huisje te zien. Bij Klaske’s Húske hangt bij mooi weer de was buiten te drogen. Gebreide onderbroeken en hemden hangen aan de lijn. In Klaske’s Húske zijn de kamers ingericht zoals in de vroeg twintigste eeuw. Fascinerend om te zien hoe men in vroegere tijden leefde. De angst van de vrouwen en kinderen die zij hadden op dagen dat hun mannen en vaders op zee zaten en er noodweer aan zat te komen, is bijna voelbaar in de kleine huisjes.

Dat de angst van de vrouwen en kinderen niet ongegrond was, bleek in de nacht van 5 op 6 maart 1883. Na een lange winter zonder inkomsten gingen de schepen uit de dorpen Paesens en Moddergat op 5 maart de zee op, op zoek naar een goede vangst. De hele dag werd er gevist, en hoewel de vangst tegenviel, was men niet geheel ontevreden. Er werd tot laat in de avond gevist, toen plotseling de lucht gitzwart werd en de schippers terechtkwamen in een onverwachte, maar strenge storm met sneeuw en hagel. In die storm, waar de wind windkracht 9 en 10 haalde, kwamen 83 vissers om het leven. In sommige gezinnen was men in één nacht alle mannelijke familieleden kwijtgeraakt. Slechts één visser, Gerben Basteleur, wist de ramp te overleven. De visserij is in de dorpen nadien nooit meer hetzelfde geweest. In de jaren ’50 van de vorige eeuw is een herdenkingsmonument onthuld op de dijk, met daarop de namen van alle omgekomen vissers. In ‘de Aek’ is een permanente expositie te zien over de visserij in de dorpjes, en de ramp van 1883 heeft daarin een grote rol.

In het museum staan gedurende de openingstijden altijd vrijwilligers klaar om meer te vertellen over wat er allemaal te zien is in het museum. Vanwege de vele Duitse toeristen, schuwen zij ook een woordje Duits op zijn tijd niet. Gedurende de zomerperiode wordt er door het museum met regelmaat activiteiten georganiseerd. Zo vindt op 7 augustus het jeugdtheater aan zee ‘Haya de tovervis’ plaats, wordt er op 10 augustus een braderie georganiseerd en is het museum ook ‘s avonds open, en wordt er op 14 augustus het jeugdtheaterstuk ‘de vrouw met de broek aan’ opgevoerd. En schrijf alvast in de agenda: op 26 oktober wordt er een fakkeltocht gehouden over de zeedijk. Kijk voor meer informatie op www.museummoddergat.nl.

 

 

Fiskershuske 2 

Fiskershuske 3