Wâldpyk Kruidentour gepresenteerd

0
190
BUITENPOST - Kruidentour

Samenwerkende bedrijven zorgen voor kruidbeleving

BUITENPOST – Onder grote belangstelling werd donderdagmiddag in het tuincafé van Botanische Tuin De Kruidhof in Buitenpost de Wâldpyk Kruidentour gepresenteerd. Geinspireerd door een Vlaams concept bieden De Kruidhof, A.J. Catering, Stichting Wâldfrucht uit Buitenpost, Restaurant de Pleats uit Burgum en De Herberg van Smallingerland samen arrangementen aan die geheel in het teken staan van kruidbeleving.

De arrangementen worden aangeboden in samenwerking met Krûdwiizer uit Noardburgum, die workshops gaan verzorgen voor de arrangementen en Jan en Loeki de Boer, die verhalen gaan vertellen tijdens arrangementen. Tezamen met de presentatie van de arrangementen werd ook de begeleidende website www.kruidentour.nl gelanceerd. ‘We zijn erg blij dat we nu ook een arrangement kunnen bieden. Dat hadden we nog niet,’ zegt Karin Hoogterp van De Kruidhof. Tijdens de presentatie van de tour kregen de bedrijven die samenwerken in de Wâldpyk Kruidentour uit handen van de burgemeester van Schiermonnikoog en tevens bestuurslid van de Stichting Wâldfrucht Sjon Stellinga het Wâldpyk-certificaat uitgereikt. Deze certificaten worden uitgereikt aan bedrijven en instellingen die voldoen aan de criteria voor streekmerk Wâldpyk voor bedrijven, producten en diensten uit de Friese Wouden. ‘Het Wâldgebied is een prachtig gebied, en daarin zijn deze helden bezig om prachtige producten aan de man te brengen. Ik ben er enorm trots op dat ik deze certificaten aan hen mag overhandigen,’ aldus Sjon Stellinga. Wie graag een Wâldpyk Kruidentour wil doen, kan kiezen uit verschillende arrangementen. In de arrangementen kunnen drie zaken centraal staan. Beleving van kruiden op culinaire wijze, beleving van kruiden op medische wijze en beleving van streekverhalen omtrent kruidengenezers. Zo kan men kiezen uit een arrangement met daarin een workshop van Krûdwiizer, waarin men bijvoorbeeld een kruidensmoothie, likeur, zalf of olie maakt en vervolgens het culinaire aspect van kruidenbeleving gaat ontdekken, of men kiest uit een arrangement waarin het verhaal centraal staat. Wie kiest voor dit arrangement gaat met Jan of Loeki de Boer op pad. Zij vertellen bijvoorbeeld verhalen over kruidengenezers die in vroegere tijden in de Friese Wouden woonden. Bij de presentatie van de Wâldpyk Kruidentour kwam Christel van Vooren van het Vlaamse Netelvuur vertellen over haar ervaringen met het creëren van kruidbeleving in de nabije regio. Zij liet de aanwezigen nadenken over wat een streekproduct een goed streekproduct maakt en welke aspecten daarbij van belang zijn. ‘Toen ik hier naartoe kwam, zag ik vanaf Earnewâld alleen in de berm al vier bijzondere kruidsoorten. De Kruidhof hier is een prachtige tuin, die me opgevallen is door zijn oppervlakte en grote verscheidenheid aan planten. De tuin wordt ook op een bijzondere manier gerund, in samenwerking met universiteiten, vrijwilligers en andere partijen. Dat is één van de dingen die erg belangrijk is wil men een lokaal product aan de man brengen. Samenwerken. Er is zeker markt voor producten met een lokale komaf, maar dan moet het wel goed aangepakt worden,’ aldus Christel van Vooren. De aanwezige bezoekers kregen gedurende de presentatie een voorproefje van wat zij tijdens een arrangement verwachten kunnen. In de keuken van het Tuincafé werd door mensen van De Pleats, A.J. Catering en De Herberg van Smallingerland hard gewerkt aan kruidige hapjes. De aanwezigen kregen onder andere een bouillon gemaakt van kruiden uit De Kruidhof voorgeschoteld, evenals een stuk chocoladecake met munt. Na afloop van de presentaties kregen de aanwezigen de gelegenheid om ook het verhalende aspect en de beleving van kruiden op medische wijze van het arrangement kennis mee te maken. In twee groepen ging men de tuinen van De Kruidhof in waar door Loeki de Boer verhalen uit de streek werd verteld en Tjitske Postma meer vertelde over de geneeskrachtige werking van kruiden.