week 32

0
125

Ik heb er h-e-l-e-m-a-a-l niks mee. Met ruimtevaart en alle humbug daar om heen. Maar dat ligt zeker & vast aan mij. Ik ben te saai, heb ook te weinig inbeeldingsvermogen. Kortom: geen fantasie. Denk ik. En ik ben te schijterig, dat weet ik zeker. Maar verhalen over hoe de mens de aarde verlaat zijn al heel oud. Omstreeks 160 jaar na Christus schreef een Griekse filosoof al over een schip dat in een zware storm belandde, door de wind de lucht in werd geblazen en op de maan terecht kwam. En in 1865 schreef Jules Verne zijn boek ‘Van de aarde naar de maan’, waarin hij nauwkeurig vertelt hoe een ruimtevaartuig naar de maan reist.

In de koude oorlog, ik spring een eeuw over, waren het de Russen die de eerste kunstmaan, Spoetnik, in 1957 de ruimte inzonden, inclusief het hondje Laika. Een jaar later, want dat konden de Amerikanen natuurlijk niet op zich laten zitten, ging de Explorer I de lucht in. Met aapjes. Waarna weer baas boven baas de Russen in 1961 de mens Joeri Gagarin in een baan om de maan brachten. En zo gaat de miljarden kostende in mijn ogen nutte- en zinloze miljarden verslindende ruimterace nog steeds door. Met relatief bescheiden alhoewel in de landelijke media zéér opgehemelde bijdragen van ons land, dat ook voor honderden miljoenen Wubbo Ockels en André Kuipers de ruimte inschoot. Belachelijk én beschamend, vind ik. Nadere duiding wat mij betreft overbodig.

Maar the show must go on. Dus heeft sedert enige tijd ook de commercie zich op deze booming business gestort. Jawel, dit jaar bleef u misschien vanwege de recessie wat dichter bij huis, maar als u flink doorspaart kunt u dat volgend jaar dubbel en dwars goed maken. Met een ruimtevlucht. Voor honderdduizend dollar kunt u zich gedurende een paar minuten in de ruimte begeven. En hopelijk ook weer terugkeren. Geldelijk vermogenden – ik schrijf dat woord ‘geldelijk’ er expres bij – als BN-ers dj Armin van Buren, model Doutzen Kroes en Erica Terpstra (zou zij een gewichttoeslag moeten betalen? Flauw van mij, ik weet het) hebben zich al ingeschreven. Wat mij betreft krijgen ze de zegen.

Er zijn zelfs al vergevorderde plannen om mensen naar Mars af te schieten. Een enkeltje, want retour kan nog niet. Kijk, dat opent ook voor al degenen die ‘gewoon’ lekker op aarde willen leven, perspectieven. Nu begint mijn fantasie opeens wél te werken. Bij u ook?

Henk Hendriks