Wisselvalliger en koeler zomerweer

0
156

We zijn inmiddels al heel wat warmte gewend de afgelopen dagen. De 21 graden begint haast koud aan te voelen. Toch moeten we aan die temperatuur gaan wennen de komende tijd, want voorlopig zit er niet echt grote warmte aan te komen voor onze regio. Afgelopen maandag hadden we nog te maken met een zuidelijke stroming. Een depressie nabij de Britse Eilanden was hier verantwoordelijk voor. Aan de voorzijde van dit systeem kon warme lucht stromen naar onze omgeving en daarmee ging het kwik stijgen tot boven de zomerse 25 graden. Depressies gaan een belangrijkere rol spelen in ons weerbeeld de komende dagen. Daarmee zal het weer ook een stuk minder stabiel zijn. Doordat de stroming ook naar een westelijke richting draait, wordt er ook relatief koelere lucht aangevoerd.

Morgen (woensdag) trekt er een depressie waarschijnlijk pal over het land. Er is veel bewolking aanwezig en er kunnen ook de nodige buien gaan vallen. Soms kan daar ook onweer bij voorkomen. Waarschijnlijk valt er op diverse plaatsen een millimeter of 10. Voor de boeren is dat natuurlijk meer dan welkom. De afgelopen weken zijn er niet echte grote hoeveelheden regen gevallen op grote schaal. Als we kijken naar het neerslagtekort dan zitten we nog op zo’n 120 millimeter. Dat is niet zomaar aangevuld. De depressie van woensdag draagt in ieder geval zijn steentje bij aan verlichting. Na woensdag verwacht ik niet echt grote regenhoeveelheden meer. Het zal slechts bij een enkele bui blijven. Donderdag lijkt toch iets buiiger te zijn nog. Bij de buien kan ook een klap onweer zitten. De temperatuur is wel verder gedaald naar een graad of 21 bij een meest matige wind uit het westen tot noordwesten. Vrijdag en zaterdag lijken best aardige dagen te zijn. Er valt slechts een enkele bui, maar lange tijd is het helemaal droog en schijnt de zon van tijd tot tijd. De middagtemperatuur ligt rond de 21 à 22 graden en dat is heel normaal voor deze tijd van augustus. Volgende week zien we bij de verschillende modellen een uitloper van het Azorenhogedrukgebied onze kant op komen. Dat betekent dat de kans op neerslag onderdrukt wordt, maar doordat de uitloper ten zuiden van ons lijkt te blijven, komt de wind nog altijd uit het westen. Daarmee blijft de middagtemperatuur schommelen rond de 21 graden. Voorlopig lijkt er voor onze regio dus geen heet zomerweer meer aan te komen, maar 21 graden en geregeld zon is ook heerlijk doe-weer.