Annamarie van der Bij is een KiKa Runner

0
320
DSF_FRIE-p17.pdf - Adobe Acrobat Pro

“Ik zet mijn missie tegen Kinderkanker voort”

HARKEMA – De uit Harkema afkomstige Annamarie van der Bij startte vorig jaar een bijzondere missie. Toen zij meerdere keren met kanker werd geconfronteerd in haar omgeving, besloot ze zich aan te sluiten bij de KiKa runners. Zij lopen de marathon in New York met als extra uitdaging gezamenlijk minimaal één miljoen euro in te zamelen. Vorig jaar stond ze al in New York toen orkaan Sandy roet in het eten gooide. “Ik kan gaan zitten janken of ik ga gewoon nog een keer”, vertelt Annamarie resoluut en ze koos voor het laatste.

Nadat ze veelvuldig veelvuldig met kanker werd geconfronteerd de laatste tien jaar, groeide bij Annamarie de wens zich in te zetten voor het KWF of KiKa. “Soms waren het hele jonge mensen. Ik had heel sterk het gevoel van: als ik voor een goed doel ga lopen, dan is het KWF of KiKa. Twee jaar geleden overleed een hele goede vriendin aan kanker. Het ging heel snel; slechts drie weken was bekend dat ze ziek was, toen ze al overleed. Zij kwam van oorsprong uit New York en toen had ik zoiets van: nu ga ik het doen. Ook haar zoon wilde graag iets doen. Toevallig las ik in de krant een verhaal over een andere Kika runner. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en contact gezocht.” En het was rond: “we gaan voor Kika lopen”.

Op 3 november hoopt ze dit jaar dan wel die laatste 42 kilometer te lopen die haar vorig jaar niet gegund waren. “Sinds februari ben ik weer rustig gaan trainen en nu zo langzamerhand zet ik de echte training weer in. Ben ik een echte hardloper? Nou, ik ben geen snelle loper, maar wel een echte duurloper. Ja, dat is voor een marathon ideaal. Ik liep altijd al hard; kom echt uit een sportieve familie. Mijn vader en broers liepen marathons, mijn andere broer heeft het hardlopen inmiddels verruilt voor wandelen en ook mijn moeder heeft altijd hardgelopen.”

Met het besluit opnieuw mee te doen, kwam naast de uitdaging in vorm te komen voor de kilometers ook de uitdaging minimaal 5.500 euro in te zamelen weer om de hoek kijken. “Vorig jaar heb ik uiteindelijk 8.300 euro ingezameld, maar nu begin ik weer bij nul. Ik zet mijn missie tegen kinderkanker gewoon weer voort. Inmiddels heb ik ongeveer 3.400 euro ingezameld, dus er mag zeker nog wel wat bij.” Gelukkig staat ze niet alleen. Zo wordt er op 17 augustus een KiKa korfbaltoernooi georganiseerd bij KV Harkema waarvan de opbrengst naar Annamarie gaat.

Speciale steun komt uit Sebaldeburen. Annamarie kent als trouwe sponsor van de Trekkertrek met haar bedrijf Mezutec Geert van Duinen, eigenaar van Café het Haventje en organisator van de Trekkertrek, al jaren. Hij bedacht zich geen moment toen hij hoorde van de actie van Annamarie en zet alles op alles om met zijn fooienpot omgedoopt tot ‘pot voor KiKa’ minimaal 1.000 euro in te zamelen. “Ja, dat is geweldig. Het is absoluut een uitschieter. Geert organiseerde vorig jaar op de Trekkertrek een actie voor KiKa, maar vond de opbrengst tegenvallen en besloot door te zetten.” Wie Annamarie ook wil steunen, kan helpen de pot bij Het Haventje te vullen of Annamarie rechtstreeks steunen via www.runforkikanewyork.nl en dan kiezen voor runner Annamarie van der Bij.