Beeldend kunstenaar Annemarie Mayers wil mensen iets brengen met haar beelden

0
251
hornhuizen interview foto van Annemarie Mayers

HORNHUIZEN – Midden in de natuurrijke omgeving van Hornhuizen ligt een prachtige boerderij. Er loopt een lang pad naar de voordeur en in de deuropening verschijnt een vriendelijke dame in een lichtgroene blouse, het haar in een knot vastgemaakt achter op haar hoofd. Een personage dat perfect in deze setting past. Ze stelt zich voor als Annemarie Mayers, de kunstenares die deze boerderij haar thuis en tevens haar atelier mag noemen.

In de hal springen een aantal van haar beelden direct in het oog: vogels met kleurrijke gewaden, zittend in de lotushouding, al dan niet op een grote bol. ‘Buddha Birds,’ noemt Mayers deze vogels, die raven voor moeten stellen, maar waar elk mens weer een ander soort vogel in ziet. ‘En dat is helemaal niet erg,’ zegt Mayers, ‘ik vind het juist leuk als mensen hun eigen fantasie kwijt kunnen in mijn werk.’ De ‘bollen’ waar de raven op zitten stellen planeten voor en ondersteunen de Buddha Birds in de boodschap die ze uitdragen. Zo zit de ‘Buddha Bird on Earth of Love’ op een planeet met rode harten, die terugkomen op de borst van de vogel. Hoewel elke Buddha Bird in beginsel hetzelfde is, hebben ze allemaal een eigen karakter. ‘Elk beeld is uniek in zijn verhaal. Bovendien kunnen de verhalen die mensen in een beeld zien van elkaar verschillen.’

Annemarie Mayers is niet, zoals veel andere kunstenaars, al haar hele leven met kunst bezig. Jarenlang werkte ze in de commerciële sector, in het westen van het land. Maar dat roer gooide ze om toen ze zwanger werd van haar tweede kind. ‘Ik ben gestopt met werken en heb me verdiept in de spirituele wereld en ben in die tijd ook het creatieve pad opgegaan. Mijn spirituele ontwikkeling liep eigenlijk parallel met mijn creatieve ontwikkeling en nog steeds gaan die twee kanten van mij hand in hand met elkaar.’ Kunst creëren is voor Mayers een spiritueel proces, wat niet inhoudt dat het een zweverig gebeuren is: ‘Als ik aan een beeld begin weet ik nog niet hoe het eindresultaat gaat worden, gaandeweg het proces ontstaat er vanzelf een beeld. Mijn kunst komt niet uit het hoofd, maar uit het hart.’ Mayers vindt het belangrijk dat dit principe terugkomt in haar creaties: ‘Al mijn beelden moeten ‘universele liefde’ uitstralen. Mayers hoopt dat ze met haar werk andere mensen inspireert, steunt of opvrolijkt. Kortom: dat het anderen iets brengt. ‘Wat mijn werk een ander geeft, dat geeft het mij ook. Voor mij is dat het toppunt van geluk.’

Naast de Buddha Birds, die erg kenmerkend zijn voor Mayers, maakt ze ook andere werken. Zo is er de serie ‘Busts,’ borstbeelden van zowel raven als honden, uiteraard ook allemaal met een eigen karakter. Haar andere werken vallen onder de noemer ‘AM’s Secret,’ borsten of billen van vrouwen, aangekleed met een kleurrijke bustier of slip. De naam is een knipoog naar het lingeriemerk ‘Victoria’s Secret.’

Dat de unieke uitstraling van Mayers werk opvalt, blijkt uit de vele exposities die ze inmiddels op haar naam heeft staan. Zo waren haar beelden onder andere te zien in het Martiniziekenhuis in Groningen, bij Galerie Gewaagd te Hornhuizen en bij kunstencentrum BK050 in Groningen. Ook maakte ze in opdracht van een juwelier uit Rotterdam exclusieve Buddha Birds, bezet met echte edelstenen. Haar werk beperkt zich bovendien niet tot exposities binnen de Nederlandse grenzen. In het begin van dit jaar was haar werk te zien in de ‘Ward-Nasse Gallery’ in New York en in mei 2014 staan er Buddha Birds op een expositie in Vietnam.