Dubbeltalent Mathilde van Wijnen exposeert en treedt op in de kerk van Zuurdijk

0
476
ARD 2287 van Dijk 130

ZUURDIJK – Van 18 augustus tot en met 15 september exposeert beeldend kunstenaar Mathilde van Wijnen haar serie ‘Zwoei-mobiles’ in de kerk van Zuurdijk. De mobile’s lijken te zijn opgebouwd uit grote stenen, maar zijn in werkelijkheid van piepschuim en vilt gemaakt. Op 18 augustus opent wethouder Herwil van Gelder om 14.00 uur de tentoonstelling. Maar, zoals de kop van dit artikel al doet vermoeden, kan Mathilde van Wijnen meer dan alleen kunst creëren. Ze is ook nog eens professioneel celliste en vormt samen met Anne Vos-van Dijk het celloduo ‘Celladon.’ Na de opening door de wethouder treedt Celladon op in de kerk waar van Wijnen ook haar mobile’s exposeert.

 

Van Wijnen groeide op in Groningen, Brabant en aan de Waal. ‘Van kleins af aan was ik al gefascineerd door de stenen in de rivierbedding, die door het water helemaal waren platgeslepen. De tekeningen en harmonie van die stenen vond ik prachtig en dat heeft me geïnspireerd om deze stenen te verwerken in mijn kunst.’ De mobile’s van Mathilde van Wijnen zijn voortdurend in beweging door de luchtstromen in een ruimte. ‘Beweging in de kunst, waardoor de compositie steeds verandert spreekt me aan. Vooral als dat in zo’n traag tempo gebeurt dat je het niet direct in de gaten hebt,’ zegt van Wijnen. De trage bewegingen van haar mobile’s vormen een mooie tegenstelling met de alledaagse, hectische werkelijkheid. ‘Mensen moeten soms even de tijd nemen om stil te staan bij bepaalde aspecten in het leven.’ Naast deze diepere betekenis hebben haar mobile’s ook een heel praktisch doel: ‘Van een opdrachtgever kreeg ik de vraag of ik iets wilde ontwerpen wat het geluid in een ruimte absorbeert. Dus dat doen mijn mobile’s ook, omdat ze gemaakt zijn van een dempend materiaal: vilt.’ Naast haar mobile’s exposeert van Wijnen een viertal foto’s. ‘Ik maak abstracte foto’s van papier. Met een stanley-mes maak ik sneden in papier en vervolgens vorm ik het op een bepaalde manier. Door middel van de lichtval probeer steeds andere ruimtelijke vormen vast te leggen,’ aldus van Wijnen.

Van Wijnen vindt het prettig om lichamelijk bezig te zijn, dat merkt ze als ze aan het vilten is voor haar mobile’s, maar ook als ze cello speelt. ‘Ik ben perfectionistisch en voor beide geldt dat je hard moet oefenen om tot beheersing te komen. Daar raken mijn kunst en muziek elkaar.’ Onder de naam ‘Celladon’ treedt Mathilde van Wijnen samen met Anne Vos-van Dijk op, tijdens de opening van haar expositie in de kerk van Zuurdijk. Kenmerkend voor hun muziek is de Barokstijl, maar bovenal de variatie in muziekinstrumenten. ‘We willen laten horen dat de cello een heel breed instrument is. Vaak wordt het alleen gebruikt als basinstrument in een orkest, maar je kunt er ook prima een solo mee spelen,’ zegt van Wijnen.