Kunstenaars uit Surhuisterveen exposeren in het Munt en Penningkabinet

0
216
Surhuisterveen Munten en penningenkabinet-1

SURHUISTERVEEN/DRACHTEN – In atelier en kunstuitleen ‘De Blauwe Roek’ in Drachten werken cliënten van Talant, een zorgorganisatie die mensen met een beperking ondersteunt, enthousiast en vol overgave aan prachtige schilderijen. De mooiste werken worden uitgeleend, geëxposeerd of verkocht. Op dit moment exposeren drie kunstenaars van De Blauwe Roek hun werk in het Munt en Penningkabinet in Surhuisterveen. “Het gaat om Antje Postma, Doroté IJszenga en Freerk van der Veen, allemaal afkomstig uit het dorp zelf”, zegt Hanneke Winius. Ze is tekendocente en één van de begeleiders bij De Blauwe Roek.

Tot 27 september is het werk van de kunstenaars in het Munt en Penningkabinet te zien. De schilderijen van Antje Postma kenmerken zich door de intensieve lijnvoering. “Antje is iemand die met veel overgave en passie schildert”, zegt Winius. “Ze is intrinsiek gemotiveerd en dat uit zich in een hele bewuste en geconcentreerde werkwijze.” Het werk van Dorothé kunnen mensen herkennen aan de vele beeldelementen die zij gebruikt. “Haar schilderijen zijn heel harmonieus, op de één of andere manier krijgt ze het geheel altijd perfect in balans”, aldus Winius. Over het werk van Freerk zegt ze: “Freerk laat zich inspireren door zijn omgeving. Aan zijn werk kunnen we zien waar hij in het weekend met zijn ouders naartoe is geweest.” Omdat Freerk schildert wat hij ziet, wordt hij ook wel de ambassadeur van Friesland genoemd.

“De kunstenaars die exposeren in het Munt en Penningkabinet maken prachtige werken van volwaardige kwaliteit”, zegt Winius. “Vroeger werd deze doelgroep niet altijd als volwaardig beschouwd, maar tegenwoordig is dat gelukkig anders. Onze kunstenaars hebben echt talent en als ze schilderijen maken die niet voldoen aan de kwaliteit die wij aan onze klanten willen leveren, kunnen wij dit met hen bespreken”. Winius vindt het belangrijk dat mensen de schilderijen waarderen om de kwaliteit ervan, niet omdat het toevallig gemaakt is door mensen met een beperking. “Natuurlijk mag de beperking zichtbaar zijn, maar het mag niet het hoofdpunt zijn.” De combinatie tussen het bezig zijn met kunst en het werken met mensen met een beperking vindt Hanneke Winius het mooiste wat er is. “Ik hou van schilderen en met deze mensen is geen dag hetzelfde. Het is geweldig om te zien welke ontwikkeling onze cliënten doormaken. Ze participeren steeds volwaardiger, zowel in de kunstwereld als in de rest van de maatschappij.”