Locaties De Friese Wouden onder verscherpt toezicht

0
129
Burgum Berghiem

“Eind september moet het opgelost zijn”

BURGUM – De vier woonlocaties van Stichting De Friese Wouden staan sinds vorige week onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De instelling, met locaties in Burgum, Surhuisterveen, Buitenpost en De Westereen, zou te weinig doen om de hygiëne op peil te houden. Volgens de inspectie heeft de stichting onvoldoende kennis en besef van het belang van voorzorgsmaatregelen om infecties en uitbraken van ziekten te voorkomen.

Het onderzoeksrapport laat geen onduidelijkheid over. Al langere tijd wordt de organisatie door de IGZ in de gaten gehouden. Begin maart werd een onaangekondigd bezoek gebracht aan de locatie in Burgum. Tijdens het onderzoek dat toen uitgevoerd werd, bleek dat de persoonlijke hygiëne van het personeel te wensen overliet. Zo was er nauwelijks aandacht voor de hygiëne van de handen en droegen medewerkers niet de juiste kleding. Ook voor de bewoners zag het er niet goed uit. Douchematten en rolstoelen bleken smerig en in sommige gevallen zelfs stuk te zijn.

Aan de zorginstelling werd opgelegd dat zij met een verbeterplan moesten komen. Op 19 juli werd een nieuw bezoek gebracht, maar ook toen bleek de hygiëne nog niet op orde te zijn. Volgens de inspectie waren er inmiddels wel plannen, maar deze werden nog niet uitgevoerd. Slechts op enkele onderdelen voldeed het plan. Voor de inspectie was het reden om de zorginstelling per direct onder verscherpt toezicht te stellen. Niet alleen de vestiging in Burgum, maar ook de overige drie zullen de komende maanden in de gaten gehouden worden. Volgens de inspectie is dit nodig omdat het management onvoldoende zou sturen op infectiepreventie.

Datzelfde management is er echter van overtuigd dat het wel goed komt met de instelling. “Direct na het eerste rapport hebben we een ziekenhuishygiënist en een infectiebestrijder in de hand genomen om met ons een plan te schrijven,” zegt directeur Aukje Reinders. “Dat plan moet nu in werking worden gezet, maar dat is nog niet op alle afdelingen gelukt. Eind september moet alles opgelost zijn. Ook op de drie andere locaties. Daar doen we stinkend ons best voor.” De reden dat de plannen volgens Reinders niet sneller uitgevoerd hadden kunnen worden is de grote van de instelling. “Wij hebben 1000 medewerkers en nog eens 400 vrijwilligers. Hun manier van werken verander je niet in één dag.” Volgens de directrice is de veiligheid van de bewoners nooit in gevaar geweest.

Dat de problemen ontstonden, ligt volgens Reinders aan maatregelen die in de afgelopen jaren aangescherpt zijn. “Wat een paar jaar geleden nog door de inspectie goedgekeurd werd, wordt dat nu niet meer. Overal moeten roosters voor zijn. Neem als voorbeeld het schoonmaken en daar hadden we geen rooster voor.” Ook noemt ze het fout dat personeelsleden met ringen om het werk deden. “Iedere verpleegkundige leert op de opleiding dat zoiets niet kan. Toch gebeurde het.” Dat het management haar werk niet aankan, zegt Reinders te bestrijden. “Ik ben het daar niet mee eens. Dat doet me pijn.”

Het verscherpte toezicht geldt voor de komende drie maanden. In die maanden moet de instelling met verbeterplannen komen én deze uitvoeren. In de tussentijd kan de inspectie vaker onaangekondigd op bezoek komen.