Oudheidkamer Mr. Andreae

0
277
Oudheidkamer 1

Markante musea

Als je een leuk dagje weg wilt in eigen regio, is er een hoop te beleven en te bezoeken. Maar waar ga je naartoe? Kies je ervoor om een dagje op het strand te liggen of wil je liever iets doen waar je wijzer van wordt? In Noordoost Fryslân zijn een hele hoop kleinere musea die zeker de moeite waard zijn om eens een bezoekje te brengen. Daar hoef je niet een hele dag voor uit te trekken, soms is een uurtje al genoeg. Daardoor is een bezoek aan een museum in Noordoost Friesland prima te combineren met andere activiteiten in de regio. Maar wie weet tref je plotseling zo’n enthousiaste vrijwilliger dat je er twee uur later nog bent? Het kan zomaar, want enthousiast zijn de vrijwilligers van de musea. De Streekkrant Fryslân bezoekt gedurende de zomerperiode een aantal musea die aangesloten zijn bij Markant Fryslân. In de serie Markante Musea zijn eerder het Kokelhûs fan Jan en Sjut in Earnewâld, het landbouwmuseum De Brink in Veenklooster en museum ‘t Fiskershúske in Moddergat al behandeld. Deze week is de oudheidkamer Mr. Andreae in Kollum aan de beurt.

Wat het echt de moeite waard maakt om de oudheidkamer Mr. Andreae te bezoeken, is niet met één reden uit te leggen. Het kan zijn dat de historie van het pand je aanspreekt. De oudheidkamer is gevestigd in het oude postkantoor van Kollum. Het karakteristieke pand is gebouwd in 1888 en sinds 1999 aangewezen als beschermd monument. Het loket is nog aanwezig in het gebouw, maar de vrijwilligers laten mensen nu niet meer wachten. Het kan ook zijn dat je geïnteresseerd bent in de bijzondere bibliotheek in het pand. Deze is echter afgesloten, maar kan op aanvraag wanneer men donateur is bezocht worden. De ruim duizend boeken, die veelal gaan over de geschiedenis van de provincie en de streek, worden niet uitgeleend. Het kan ook zijn dat je speciaal voor de tijdelijke expositie naar Kollum komt. De wisselexpositie die momenteel in de oudheidkamer te zien is, gaat over de atlete Foekje Dillema. Maar niet de Foekje Dillema, zoals we haar van televisiebeelden kennen.

Begin juni werd de expositie over Foekje Dillema geopend. Er was ongeveer een jaar gewerkt om de expositie samen te stellen. Vier interviewers hebben allerlei mensen uit de omgeving van Dillema geïnterviewd over hoe zij Foekje Dillema zagen. Veel mensen kennen Foekje Dillema alleen maar als de vrouw die geschorst werd uit de atletiekwereld omdat zij geen vrouw, maar een man zou zijn. Veel mensen weten echter niet dat zij daarna niet bij de pakken neer is gaan zitten, maar dat zij nog een heel actief leven heeft gehad, ondanks het grote verdriet over het niet erkennen van haar prestaties.

Zo was Foekje Dillema een gezellige buurvouw, wist zij veel over de natuur (waar haar buurjongens die graag visten en aan ‘aaisykjen’ deden erg blij mee waren) en was ze dé drijvende kracht achter de gymnastiekvereniging in Burum. Ook zijn mensen geinterviewd die haar kennen uit haar tijd in Meckama State, waar zij de laatste jaren van haar leven woonde.

De expositie is mooi ingericht, er is een hoop werk gestoken in het opzetten van een moderne expositie die de warme kant van Foekje Dillema laat zien. De expositie is te bekijken tot en met 26 oktober. Tijdens de zomerperiode is de oudheidkamer Mr. Andreae geopend van woensdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur, de entree bedraagt 3,50 euro.

Naast de expositie over Foekje Dillema is er in de oudheidkamer nog veel meer te zien. Honderden oude foto’s met dorpsgezichten uit Kollum, maar ook talloze oude portretten. Verder zijn er nog ruimtes ingedeeld waarin men laat zien hoe het leven er begin vorige eeuw uitzag.

 

 

Oudheidkamer 2 

Oudheidkamer 3