Radboud Burgsma

0
5382
Man met de hamer - Radboud Burgsma

Feestweek Gytsjerk

‘Wij woonden net twee jaar in Gytsjerk toen ik voor het eerst deelnam aan de bouw van een feestwagen. Mijn overbuurman zat toen al in de feestcommissie. Al bouwende aan de wagen hadden we het regelmatig over het feest en voor dat ik het wist zaten de voorzitter en de penningmeester bij me op de bank met de vraag of ik interesse had om in de commissie plaats te nemen. Ik zit nu een jaar of zeven bij de feestcommissie waarvan de laatste drie feesten als voorzitter. Via de website www.dorpfeestgytsjerk.nl houden we iedereen op de hoogte. Het volledige programma kun je daar op vinden. Vorig jaar hebben we voor het eerst een braderie op de donderdag toegevoegd. De braderie van 16:00 tot 22:00 was een succes en nemen we nu vast op in het programma. In de feesttent treden in de avond artiesten op. Op de vrijdag is er in de ochtend een voorstelling van Teake van der Meer en in de middag spelletjes voor leerlingen van de basisscholen. We proberen op de vrijdag namiddag een demonstratie of spektakelspel te organiseren. Dit jaar starten we vanaf 15:30 met Kupkestekke. Op de avond is er een playbackshow en natuurlijk muziek met de band Jet Set. Op de zaterdag is er gratis koffiedrinken met sûkerbole en krentenbrood in de feesttent met muziek van shantykoor De Pypke Sjongers en een kleine bingo. Voor mij persoonlijk is het matinee vanaf 12:00 op de zaterdag altijd het hoogtepunt van het feest. ’s Avonds sluiten we het feest af met een topband en een DJ. Voor de doorzetters organiseert de Brasserie De Canterlanden nog een kleintje matinee. Gedurende de eerste drie dagen hebben we een kermis op het feestterrein. Kortom: een vol programma met voor een ieder wat wils. Gytsjerk is een hartelijk en open dorp. Maar dat geldt volgens mij voor de hele Trynwalden. Het hartelijke, maar vooral het gezellige, zie je vooral op de vrijdagavond in de feesttent en het matinee op de zaterdag.

We hebben de nodige vrijwilligers en oud-commissieleden, die ons willen helpen met het opbouwen en begeleiden van het feest, hart nodig. Zonder hen is het niet mogelijk om een feest te organiseren. We hebben al een oproep geplaatst om meer vrijwilligers te werven. Vaak gaat het om kleine taakjes zoals de tent versieren, het feestterrein bijhouden en begeleiden bij spelletjes. En wat de vrijwilligers er voor terugkrijgen? In ieder geval de waardering van alle feestbezoekers.’