Aftrap reconstructie Voorstraat Buitenpost

0
178
buitenpost start werkzaamheden door wethouder Jan Lammers

BUITENPOST – Dinsdagmiddag 13 augustus, als het zonnetje zich tussen de buien door laat zien, geeft wethouder Jan Lammers het startsignaal voor de reconstructie van de Voorstraat in Buitenpost. Hoe hij dit doet? ‘Ik vrees met de frees,’ zegt hij breed lachend. Maar deze angst is schijn, want even later stapt hij zonder enige aarzeling -compleet uitgerust met veiligheidshesje en helm- op de grote blauwe machine die met veel kabaal voor hem wordt geparkeerd. Zelfverzekerd zet hij de machine in beweging, waarop direct de kleine stukjes verwijderd asfalt met een krachtige straal in de opvangbak worden gespoten.

‘De inwoners van Buitenpost willen al lange tijd dat deze voormalige hoofdweg tussen Leeuwarden en Groningen wordt aangepakt, ‘zegt Lammers. ‘De weg zorgt voor een splitsing in het gebied en met deze reconstructie willen we die tweedeling opheffen.’ Sinds in 2011 de nieuwe rondweg om de zuidoostkant van Buitenpost geopend werd, heeft de Voorstraat die dwars door het dorp loopt, geen noodzakelijke functie meer voor het autoverkeer. Dit biedt de mogelijkheid tot herinrichting van de Voorstraat, waarbij het gedeelte tussen de rotonde Lauwersmeerweg West en de grens van de beouwde kom aan de oostzijde wordt aangepast. We willen de Voorstraat beter aan laten sluiten bij de woon- en winkelfunctie die het heeft,’ aldus Lammers.

Reinder Storm, hoofduitvoerder van KWS Infra, vertelt hoe ze dit gaan aanpakken: ‘We versmallen de weg en het asfalt wordt vervangen door klinkers. Hierdoor krijgt het geheel al een veel warmere uitstraling. Ook leggen we voetpaden aan, maar waarschijnlijk geen fietspaden. Die zijn niet meer nodig, omdat dit gedeelte een dertig kilometer zone wordt.’ De grootste uitdaging van deze klus is het vervangen van de riolering, dat is een erg arbeidsintensief karwei volgens Reinders. ‘Maar ook de bestrating van het traject, dat bijna anderhalve kilometer beslaat, zal de nodige tijd kosten.’ Het project duurt tot en met juni 2014. Tijdens de werkzaamheden blijven de winkels gewoon bereikbaar.