Bestuur is trots op vele vrijwilligers

0
112
KOLLUMERZWAAG - Lichtpunt

Het Lichtpunt nog altijd hard nodig

KOLLUMERZWAAG – In het najaar van 2013 is het Lichtpunt van plan om een open dag te gaan houden om belangstellenden te laten zien hoe het gebouw er na de verbouwing is uit komen te zien. In de Lichtpuntboerderij worden sinds bijna 35 jaar mensen opgevangen die een tijdelijk onderkomen nodig hebben. De oorzaken waarom mensen de opvang nodig hebben verschilt. Zo kan het zijn dat men als gevolg van een burn-out tijdelijk niet thuis kan wonen, maar het kan ook zijn dat men door een scheiding of door het kwijtraken van werk een woning kwijtraakt. In het Lichtpunt kan men dan opgevangen worden, soms voor een dag, soms voor langere tijd.

Het Lichtpunt in Kollumerzwaag heeft sinds april van dit jaar een nieuwe coördinator. Sieb Nieuwenhuis is de opvolger van Lieuwe Bijleveld, die inmiddels wethouder is van de gemeente Kollumerland. Nieuwenhuis is geen onbekende van het Lichtpunt. Eerder was hij vrijwilliger in de Lichtpuntloods en zat hij enkele jaren in het bestuur. De functie van coördinator is heel veelzijdig. ‘Het ene moment schrijf je een brief, het andere moment sla je een spijker in de muur. Komt men mensen tekort in de loods, dan spring ik daar bij. De hoofdzaak is coördineren, maar je springt bij waar je nodig bent,’ zegt Nieuwenhuis.

Bij het Lichtpunt is men trots op het grote aantal vrijwilligers waar zij op kunnen rekenen. ‘Momenteel hebben we ongeveer 230 vrijwilligers. Volgens mij zijn wij daarmee de organisatie in Kollumerland met de meeste vrijwilligers. En de vrijwilligers zijn trouw en toegewijd. Als je eenmaal het Lichtpuntbloed hebt stromen dan raak je dat niet zomaar kwijt,’ vertelt voorzitter Reinder Veenstra. ‘We zijn trots dat we op zoveel mensen kunnen rekenen. Het Lichtpunt is een vrijwilligersorganisatie, we zijn afhankelijk van vrijwilligers. We zijn enorm dankbaar dat we daar ook eigenlijk nooit een gebrek aan hebben.’

Bij de start van het Lichtpunt, vijfendertig jaar geleden, werd een constructie bedacht om de werkzaamheden in de opvang te financieren. Een constructie die vandaag de dag nog steeds erg succesvol is. ‘Ongeveer 80% van onze inkomsten halen wij uit de verkoop in de Lichtpuntloods. Daar hebben we ook de verbouwing van kunnen financieren. Het is een fantastische constructie, want ook met de Lichtpuntloods bereiken we een hoop op sociaal-maatschappelijk vlak. Er komen veel mensen gezellig een kopje koffie drinken, hebben er hun sociale contacten. Het mes snijdt er aan twee kanten. Wij halen er onze inkomsten vandaan, en bezoekers kunnen er naast hun aankopen ook een gezellige tijd hebben,’ zegt Nieuwenhuis. Anders als bij andere kringloopzaken werken er bij het Lichtpunt vrijwilligers die vanuit het hele land spullen ophalen en brengen wanneer dat mogelijk is. Ook biedt het Lichtpunt de service om bijvoorbeeld bij overlijden van een familielid de woning leeg te halen.

Naast de opvang en het werk in de loods, biedt het Lichtpunt ook ontmoetingswerk. Op vrijdagmiddagen zijn er gezellige middagen voor mensen die eenzaam zijn en wordt er op zondags een sing-in gehouden, waar na afloop de mogelijkheid is om een broodmaaltijd te nuttigen. ‘Voor deze groep mensen is het moeilijk om de drempel over. We merken echter dat als men eenmaal die drempel over is men het prettig vindt om samen te komen,’ zegt Veenstra.

In de vijfendertig jaar dat het Lichtpunt bestaat is de problematiek van de bewoners veranderd, vindt Nieuwenhuis. ‘Vroeger kwam men hier om een paar weken bij te komen als men bijvoorbeeld overspannen was. Tegenwoordig hebben veel mensen te maken met multiproblematiek. De problemen zijn nu complexer. Het is niet één probleem dat bij de kop gepakt moet worden, maar meerdere. Iemand heeft bijvoorbeeld schulden, ligt in een scheiding, is verslaafd en is daarbij ook nog werkloos . Dan is het wel lastiger om de problemen aan te pakken, want waar begin je?’ Het Lichtpunt staat hier echter niet alleen in. ‘In principe bieden wij alleen de opvang, het dak boven het hoofd, het eten en drinken en het luisterend oor. Voor de echte aanpak van de problemen is er maatschappelijk werk of bijvoorbeeld de GGZ. Wij zijn geen behandelaars,’ zegt Veenstra.

In het Lichtpunt is momenteel plaats voor ongeveer 25 mensen. Sommige mensen hebben slechts enkele dagen opvang nodig, anderen blijven langer. De aanloop van mensen gaat altijd door. ‘Mochten we morgen zeggen dat we leeg zijn, dan zitten we volgende week weer vol. Er zijn altijd mensen die onderdak nodig hebben. De afgelopen weken kregen we tussen de negen en vijftien aanvragen per week, en dat is geen uitzondering,’ zegt Nieuwenhuis.

Ten alle tijde staat bij het Lichtpunt de christelijke basis ten grondslag aan het werk wat men er doet. ‘Ons werk doen wij vanuit onze christelijke identiteit. Veel van onze vrijwilligers doen dit werk ook vanuit christelijke beweging. En het mooie is dat er bij het Lichtpunt geen enkel onderscheid gemaakt wordt tussen kerkelijke achtergrond. Er zijn hier gereformeerde mensen, katholieken, hervormden en van alle soorten kerken meer. Het gaat allemaal samen. We doen dit allemaal als christen. Niet vanuit één kerk,’ aldus Nieuwenhuis.

De Lichtpuntloods aan de Harm Smidswei 4 in Kollumerzwaag heeft gedurende de zomerperiode de deuren geopend op dinsdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur, donderdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur. Men hoopt na de Grote Verkoping in september op zaterdags weer tot 16.00 uur geopend te zijn.