Culturele activiteiten in de ontmoetingstuin van Lieke Wouda

0
164
DSF_FRIE-p21.pdf - Adobe Acrobat Pro

SURHUIZUM – De ontmoetingstuin van Lieke Wouda, is een prachtig stukje natuur achter het huis in Surhuizum waar ze met haar man woont. In juni hebben ze hun tuin, die haar man overigens volledig zelf heeft aangelegd, voor het eerst opengesteld voor publiek. ‘Dit was in het kader van de open tuin dagen van Groei & Bloei,’ vertelt Wouda. ‘Dan kunnen mensen hun tuin openstellen voor publiek, dus dat leek ons een mooie gelegenheid voor de opening van onze ontmoetingstuin.’ In dat weekend werd tevens de splinternieuwe galerie geopend die haar man eigenhandig in de tuin bouwde. Elke maand exposeert er een andere kunstenaar in de galerie, zo hangt er in augustus werk van Jack Visser, een gepassioneerd schilder uit Surhuisterveen.

In de ontmoetingstuin, organiseert Lieke Wouda allerlei culturele activiteiten. Naast de exposities die de bezoekers in de galerie kunnen bewonderen, zijn er ook allerlei muzikale activiteiten te beleven. Zo organiseert ze regelmatig een tuinconcert in verschillende stijlen. Dominic Koster en Anne-Marie Boing, een talentvol gitaar- en zangduo, hebben bijvoorbeeld al opgetreden in de ontmoetingstuin. En ook Gerdien Kuipers en Wilfred Oostra hebben de gasten van Wouda vermaakt met hun muziek. ‘Voor september staan er wederom allerlei interessante activiteiten op het programma,’ aldus Wouda. ‘In de galerie komt werk te hangen van twee talentvolle kunstenaars.’ Eén daarvan is de uit Noardburgum afkomstige Johanna de Groot. De andere kunstnaar is Marijke Siersma uit Gorredijk, zij zal haar wastekeningen exposeren. ‘Omdat we afhankelijk zijn van het weer is onze tuin alleen geopend in zomermaanden. September is dus de laatste maand van dit jaar dat de tuin open is voor publiek. We hopen dat er nog veel mensen een bezoekje komen brengen aan onze tuin,’ aldus Wouda.

Wouda heeft de ontmoetingstuin niet opgebouwd vanuit een commercieel maar een idealistisch oogpunt. ‘We horen vaak dat mensen onze tuin zo’n mooie plek vinden. Als wij op vakantie zijn zitten er vaak vrienden in ons huis, die ons achteraf vertellen wie er allemaal langs zijn geweest en hoe prachtig ze het hier vonden. Dat vinden we heerlijk om te horen. Daaruit ontstond het idee voor de ontmoetingstuin.’ Naast het feit dat ze mensen willen laten genieten van ‘hun paradijsje’ is de ontmoetingstuin, de naam zegt het al, ook vooral een plek om andere mensen te kunnen ontmoeten. ‘Er zijn meer mensen eenzaam dan je beseft en met name in de weekenden voelen die mensen zich alleen. Onze tuin biedt een laagdrempelige mogelijkheid om onder de mensen te komen en om ook nog eens mooie dingen te zien en te horen,’ zegt Wouda. ‘Bovendien vind ik het zelf ook leuk om nieuwe mensen te leren kennen,’ zegt de gastvrije Wouda, ‘en op deze manier ontmoet je allemaal verschillende mensen met allemaal verschillende verhalen. Wat is er mooier dan dat?’ Wouda krijgt veel positieve reacties van de mensen die de ontmoetingstuin al eens hebben bezocht. ‘We horen natuurlijk vaak hoe mooi en rustig het hier is, maar ook dat de mensen het heerlijk vinden dat ze gewoon hun gang kunnen gaan op de dagen dat de tuin open is.’

In de tuin zijn verschillende zitplekjes gecreëerd, onder een grote boom, aan het slootje dat langs de zijkant van de tuin loopt, naast de galerie en onder een overkapping. ‘Maar als mensen ergens anders willen zitten vind ik dat ook prima,’ zegt Wouda, ‘mensen mogen met de stoelen schuiven als ze dat willen. Daardoor kom ik zelf ook steeds op nieuwe ideeën. Zo zitten mijn man en ik nu veel vaker ’s avonds hier bij het slootje.’ Soms vragen mensen of ze de ontmoetingstuin van de familie Wouda mogen gebruiken om in alle rust en in een inspirerende omgeving hun werk te doen. ‘Er was laatst een schilder die vroeg of hij hier niet eens een keer mocht komen schilderen. Natuurlijk mag dat, dat vinden we juist leuk!’ zegt de enthousiaste Wouda.