De Spitkeet

0
195
Spitkeet 1

Markante musea

Een dagje eropuit in de regio hoeft helemaal niet zo lastig te zijn. Er is in de regio genoeg te beleven en te zien. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om bij mooi weer de hele dag op het strand te gaan liggen. Je kunt ook de fiets pakken en kijken wat de regio te bieden heeft. Om de keuze voor jou wat makkelijker te maken heeft de Streekkrant Fryslân de hele zomer tips voor je welke musea nou het leukst zijn om te bezoeken. Want er zijn er in de buurt een hoop! Wist je dat er alleen bij Markant Friesland al tweeëntwintig musea zijn aangesloten? En dat zijn allemaal musea die binnen een uurtje fietsen te bereiken zijn. De Streekkrant Fryslân bezocht inmiddels het Kokelhûs fan Jan en Sjut in Earnewâld, landbouwmuseum De Brink in Veenklooster, de Oudheidkamer Mr. Andreae in Kollum en ’t Fiskershúske in Moddergat. Deze week wordt openluchtmuseum De Spitkeet uitgelicht; leuk voor mooi en slecht weer. De kans is groot dat als je uit de buurt van Harkema komt je al eens in de Spitkeet geweest bent. Toch zijn er redenen genoeg om het openluchtmuseum nogmaals te bezoeken. De Spitkeet is namelijk altijd in ontwikkeling. Er worden met regelmaat gebouwtjes of andere bezienswaardigheden bijgebouwd. Zo werd er afgelopen april nog het ‘Pikehok’ geopend. Een piepkleine woning, in jawel, een kippenhok. Net na de Tweede Wereldoorlog werden er in de regio vaak de iets grotere kippenhokken omgebouwd tot kleine woningen. Geld om een echte woning te bouwen was er niet, en men moest roeien met de riemen die er waren. Roeien met de riemen die er waren staat eigenlijk centraal in de Spitkeet. Veel woningen die er te zien zijn zijn afkomstig uit tijden dat men in de Wâlden niet al te rijk was. De afgelopen tijd is er hard gewerkt aan de bouw van een Malle Molen, wat in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden niet een molen is, maar een gebouw waarin vier gezinnen leefden. Wanneer één van de gezinnen het gebouw verliet, draaiden de andere gezinnen allemaal een woning op, zodat alle gezinnen ooit aan de zonnige kant van het huis kwamen te wonen. Op verzoek van de vele bezoekers, er komen inmiddels elk jaar duizenden bezoekers, is er speciaal voor de kinderen het afgelopen jaar een speelplaats ingericht, met speeltoestellen voor de jongere kinderen en speeltoestellen voor de oudere kinderen. Wanneer pake en beppe maar niet genoeg kunnen krijgen van alle nostalgie, kunnen de kinderen zich hier uitleven. Bijzonder aan De Spitkeet is dat (bijna) al het werk dat er verricht wordt gedaan wordt door de vele vrijwilligers die het museum rijk is. Er is een hechte groep mensen wekelijks aan het werk om het de bezoekers zo aangenaam mogelijk te maken en herstelwerkzaamheden of bouwwerkzaamheden uit te voeren. Op het terrein zijn verschillende oude huisjes te bewonderen. Het Jelle Dam-huis, het woudhuisje genaamd Jehannes – Hinke Hûs, een heuse holwoning, het Pikehok. Daarnaast zijn er bezienswaardigheden als het ‘baarhuisje’, waar mensen in opgebaard werden, de oude begraafplaats en nog veel meer. De vele activiteiten die georganiseerd worden door de Spitkeet zijn aanraders om eens aan mee te doen. Ook de komende tijd staan er veel activiteiten op het programma. 21 augustus wordt er een paard- en wagenrit georganiseerd, 24 augustus is er een geitenkeuring, en op diezelfde dag wordt er ook een fiets- en wandeltocht gehouden. 7 september is de oude ambachtendag op het terrein van de Spitkeet. Kinderen tot en met 12 jaar betalen €2,00 entree, volwassenen betalen €4,50 en 65-plussers €3,50. Van april tot en met oktober is het themapark geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

 

 

Spitkeet 2 

Spitkeet 3