Fc Grootegast maakt grote happening van interland

0
800
Henk Top

“Meer mensen bij voetbal betrekken, dat is voetbal & more.”

GROOTEGAST – De afsluiting van het vorige seizoen was voor FC Grootegast één om nog lang te herinneren. Het eerste team haalde het kampioenschap binnen en op de receptie werd de club ook nog eens verrast met de toezegging dat het zo gewenste kunstgrasveld aangelegd mocht worden. Een unanieme instemming van de gemeenteraad en volledige medewerking van de gemeente maakten het feest compleet. In de zomer is er hard gewerkt en vol trots kan de club op 31 augustus het kunstgrasveld openen. Bij een simpele opening blijft het niet. Een heuse interland én een cultureel programma daaromheen staan op het programma.

Voorzitter Henk Top is maar wat blij met het nieuwe kunstgrasveld. “Als het straks gemeente Westerkwartier is, dan zijn er opeens 19 clubs en dan is de kans klein dat dit nog mogelijk is. Maar het kunstgrasveld was wel ontzettend nodig, in verband met de groei van onze club. Hoe dat kan? Eigenlijk is het een raadsel”, lacht hij. “Als je ziet dat juist alle scholen in de gemeente te kampen hebben met een daling van het leerlingenaantal, terwijl bij ons juist vooral de jeugd groeit. En de meisjes, ook daar zien we een hele sterke groei.” De club floreert dus en is in goeden doen met alle werkzaamheden die zo goed als afgerond zijn. “Oranjewoud zal de klus waarschijnlijk deze week nog afronden. Er kan inmiddels al wel getraind worden op het veld. Uniek is dat het beheer van de velden is ondergebracht in een eigen stichting. Wij zijn de eerste in de gemeente waar de velden geprivatiseerd zijn. De stichting heeft het geld op het hele park besteed; erg mooi. Ook een ander trainingsveld kon aangepakt worden en er is led-verlichting aangelegd. Zuiniger en duurzamer; ook daarmee zijn we de eerste in de gemeente.”

Het kan niet op, lijkt het wel. Het lukte de club ook nog eens een heuse interland naar zich toe te trekken. Het nationale elftal van Tuvalu, een klein landje bij Oceanië, zal op zaterdag 31 augustus tegen het eerste elftal van FC Grootegast op het gloednieuwe kunstgrasveld spelen. “Eigenlijk kwam het bij toeval op ons pad. Foppe de Haan is daar bondscoach geweest en daarom komt het team nu naar zijn woonplaats voor een trainingskamp. Clubs op de grens van Groningen en Friesland werden benaderd om tegen het team te spelen. Toen wij de kans kregen, hebben we direct de zaterdag vastgelegd.” Dit met een duidelijk doel: de interland combineren met de opening van het kunstgrasveld én er een heel programma om heen bouwen.

“De functie van voetbal zou breder moeten zijn dan sport; de clubs moeten maatschappelijk en sociaal meer bij de gemeenschap betrokken zijn”, vertelt Top. “Een voetbalclub moet tegenwoordig niet alleen maar voetbal doen. We zagen het vorig jaar al tijdens een meeting van de KNVB: het is een tendens dat voetbalclubs hun activiteiten uitbreiden. Kantines staan bijvoorbeeld overdag leeg en nu al zijn er clubs waar overdag kinderopvang gevestigd is.” Een ontwikkeling die ook de FC Grootegast graag volgt. Op 31 augustus wacht dan ook niet een middag die draait om voetbal, maar is er meer. “Zo betrek je ook meer mensen bij voetbal; we noemen het dan ook ‘voetbal & more’. Er komt een shantykoor, het kunstgrasveld wordt geopend, de spelers van Tuvalu zullen een dans opvoeren en er is een fototentoonstelling over het land”, somt Top al op. Het mooie is; alles is gratis toegankelijk.

Aan het team van Tuvalu zal het eerste ongetwijfeld een pittige tegenstander hebben. Het doel van hun trainingskamp in ons land is ambitie te kweken en daarnaast spelen ze een groot aantal wedstrijden in het land. Bovendien beschikken de heren over een sterke mentaliteit. Dat moet wel, aangezien ze woonachtig zijn op het meest bedreigde eiland ter wereld. “Er liggen plannen klaar om het hele eiland te evacueren, mocht het nodig zijn”, beaamt Top om er lachend aan toe te voegen: “misschien blijven ze wel in Grootegast, dat ze niet meer naar huis kunnen.” Niet alleen het eerste elftal zal in actie komen. “’s Middags zullen 101 puppillen van de E-tjes en F-tjes spelen tegen een team van Tuvalu. Dat kennen wij hier niet, maar dat is in het zuiden heel gewoon. Bij PSV bijvoorbeeld, doen ze dat wel vaker. Elf volwassenen tegen 101 van die kleintjes; ja het wordt echt een spektakel.”