Het Haventje steunt missie van Kika-runner Annamarie van der Bij

0
136
DSK_STRK-p19.pdf - Adobe Acrobat Pro

“Die 1000 euro gaan we gewoon halen!”

SEBALDEBUREN– De uit Harkema afkomstige Annamarie van der Bij startte vorig jaar een bijzondere missie. Toen zij meerdere keren met kanker werd geconfronteerd in haar omgeving, besloot ze zich aan te sluiten bij de Kika-runners. Zij lopen de marathon in New York met als extra uitdaging gezamenlijk minimaal één miljoen euro in te zamelen. Geert van Duinen, eigenaar van Café Het Haventje in Sebaldeburen, twijfelde geen moment toen hij hoorde van de missie van één van de vaste sponsoren van de Trekkertrek in het dorp. Al twee jaar lang zamelt Het Haventje geld in voor Annamarie. De fooienpot werd de ‘pot voor Kika’ en de 1.000 euro is bijna binnen!

Op 3 november zal Annamarie de marathon gaan lopen. Zij zou eigenlijk vorig jaar al lopen, maar orkaan Sandy gooide toen roet in het eten. “Ik kan gaan zitten janken of ik ga gewoon nog een keer”, vertelt Annamarie resoluut en ze koos voor het laatste. “Dus”, voegt Geert, “wij hebben de pot gewoon laten staan. Dan heeft ze in elk geval een mooi begin.” Vorig jaar haalde Annamarie 8.700 euro op; de teller staat nu op ongeveer 3.500 euro. Ze moet minimaal 5.500 euro binnen zien te halen. De teller bij Geert staat op een dikke 700 euro, maar “die 1.000 euro gaan we gewoon halen”.

Er is veel wat het duo bindt. “Dit jaar was de 17e editie van de Trekkertrek en ik denk dat we zeker al een jaar of vijftien gesponsord worden door Mezutec, het bedrijf van Annamarie”, vertelt Geert. “Het contact is heel familiair inmiddels; je leert elkaar kennen. Maar ik ben zelf ook een hardloper”, vervolgt hij. “In de tijd dat Annamarie trainde voor de marathon, begon ik met het trainen voor de vier mijl. Na honderd meter hardlopen was ik al kapot in het begin. Ik had zo’n respect voor Annamarie. Een blokje wat de jeugd lachend liep, daar liep ik een uur te zwoegen”, lacht Geert. Net als de marathon aan de neus van Annamarie voorbijging, gooide een blessure ook roet in de vier mijl-deelname van Geert. “We doen nu alle twee weer een poging. Inmiddels doe ik de vier mijl niet fluitend, maar wel makkelijk. Ik heb zelfs al plannen voor een halve marathon.”

Maar eerst moet Geert een andere uitdaging aangaan. Op zondag 25 augustus gaat hij van ‘brug tot brug’ zwemmen. “Ja”, lacht hij, “ik hoorde dat iemand in anderhalf uur van de brug bij Westerzand naar de brug hier in Sebaldeburen was gezwommen en riep direct: ‘dat kan ook wel in een uur.” Een weddenschap ontstond snel en de opbrengst is uiteraard voor KiKa. “Zelf kan ik er een fles drank mee verdienen”, zegt Geert met een lach, “maar mensen kunnen raden wat mijn tijd wordt. Ze kunnen in het café een formulier invullen en de inzet is twee euro. Als ik er weer ben, gaan alle enveloppen open, de euro’s in de pot voor KiKa en wacht de winnaar een leuke prijs.” Geert is nu druk in training. “Als ik het rijd is het 1,8 kilometer en volgens de hectometerpaaltjes 1,6 kilometer. Dat laatste zou misschien net haalbaar zijn.”

Genoeg doelen te halen voor beiden; wie ze wil steunen kan helpen de pot in Het Haventje te vullen of Annamarie rechtstreeks steunen via www.runforkikanewyork.nl en dan kiezen voor runner Annamarie van der Bij.