Het is weer de laatste week van de vakantie; de spelweek!

0
179
Zuidhorn Spelweek-9

Regenbuien doen niks aan plezier af

STREEK – Traditiegetrouw worden er in vele dorpen de laatste week van de vakantie weer de spelweken georganiseerd. Nog één weekje hebben de kinderen voor ze zich weer om half negen op school moeten melden en dagen grotendeels in de schoolbanken zullen doorbrengen. Velen besteden deze goed door mee te doen aan de vele activiteiten die georganiseerd worden. Overal verrijzen heuze ‘palletkastelen’ en worden spelletje na spelletje afgewerkt. En een regenbuitje tussendoor, ach, wie laat zich daardoor uit het veld slaan. Ook dit jaar is het beeld na een rondje spelweken hetzelfde: stralende kindergezichten met een brede lach.

In Zuidhorn wonen kinderen met lef!

ZUIDHORN – De organisatie van de Spelweek in Zuidhorn had afgelopen woensdag iets bijzonders in petto voor de kids: een boottocht van Briltil naar Electra. Dat de regen met bakken uit de hemel kwam, terwijl ze zich allemaal verzamelden in Briltil om aan boord van de ongeveer vijftien bootjes te stappen, mocht de pret niet drukken. Ouders keken ietwat vertwijfeld toe, terwijl het enthousiasme van de begeleiding de overhand nam. “Daar kunnen wij wel tegen!”, was dan ook het antwoord van Bart Brandts Buys op de vraag of de tocht ook afgelast zou worden in verband met de regen. De helft van de aanwezige kinderen maakte de tocht per boot, terwijl de andere helft met de auto naar Electra werden vervoerd. Zij mochten om half twaalf hun eerste duik in het zwembad nemen; de bootjes lieten nog even op zich wachten. Ietwat ophef was er over een achtergebleven boot, die volgens één van de moeders een verkeerde afslag nam, maar uiteindelijk kwamen ze toch echt om half één allemaal tegelijk aan bij Electra. De kinderen met een grote lach en de armen in de lucht om hard te zwaaien. Het enthousiasme verdween niet bij het zwembad. “Ach, als wij als vrijwilligers het initiatief nemen, dan gaan ook de kinderen wel het water in, hoor”, vertelde Erik Winkel die al zes jaar vrijwilliger is bij de Spelweek. “Nat word je sowieso”, voegde hij eraan toe met een blik op de donkere lucht die eraan leek te komen. Het enthousiasme van de kinderen is ook precies waardoor hij toch ieder jaar weer meehelpt. “We horen toch altijd weer van ouders dat de kinderen thuiskomen vol verhalen en er niet over uitgepraat raken. Daar doe je het voor.”

Oldehove verandert in Griezelstad en huttenbouwfestijn

OLDEHOVE – In Oldehove had de Spelweek het thema ‘Griezelstad’ wat bij aankomst al te zien was aan het spookkasteel. Meer in het oog sprongen echter de hutten, die het spookkasteel bijna overschaduwden. Er werd dan ook de hele week door hard aan gewerkt door de kinderen. “Wat zo leuk is, is dat je ziet hoeveel fantasie de kinderen hebben. Er zit niet één gelijke hut bij”, vindt vrijwilligster Geertje. “Nou zijn wij twee dames”, voegt vrijwilligster Marina toe, “en kunnen wij niet zo goed timmeren, maar daarachter”, wijst ze naar een imposant bouwwerk, “helpen twee bouwvakkers en is er dus echt wat neergezet. Ja, ook de meiden blijven dit huttenbouwen leuk vinden, ook zij willen een stoere hut, hoor”, lachen de dames. Voorzitter van het jeugd- en jongerenwerk Douwe van der Leij spreekt ook van een groot succes. “We hadden meer hout dan anders en toch was het maandag alweer op. De laatste jaren zien we dat de kinderen steeds meer beginnen te handelen. Daar is een i-pad te koop, gemaakt van een plankje, voor zeven spijkers”, lacht hij. “En kijk, daar hebben ze een Mac-Drive gemaakt.” Het huttenbouwen blijft een grote hit in de spelweek. “Het is gewoon lekker bezig zijn, geen verplichtingen.” Eén groot succes is het ook dit jaar. “Er doen 110 kinderen mee, het wordt ieder jaar gekker. Het leuke is, ook de bewoners uit het dorp komen graag even een kijkje nemen. Ze vinden het leuk om erbij betrokken te worden.” Of ze dat na de lawaaioptocht ook vonden, blijft in het midden. Qua regenbuien had het dorp overigens niet te klagen. “Oh, regent het in Zuidhorn?”, merkte Douwe op. “Hier is het heerlijk tot nu toe.”

Grijpskerk ook dit jaar de allergrootste

GRIJPSKERK – Met over de 250 kinderen die zich aanmelden voor een week van vertier en vermaak, mocht de Spelweek Grijpskerk zich ook dit jaar weer de grootste noemen. Het terrein aan de Sportlaan veranderde opnieuw in een zee van hutten en werd dagenlang bevolkt door kinderen met een grote lach. De regen was ook hier geen spelbreker. “Ach dat het weer wat tegenzit, heeft ook wel weer zijn charme”, vindt voorzitter Kaz Wiersma. “Vooral als je ziet hoe iedereen doorbanjert. De laarzen vol water, maar toch lekker doorgaan.” Er was dan ook genoeg regen om door te gaan. “Ik kan ook niet anders zeggen dan dat het een topweek is”, lacht Kaz ietwat vermoeid. “Het is gewoon weer een groot succes.” Daaraan droeg het thema ‘ik zie door de bomen de jungle niet meer’ zeker bij. “Het leuke was, omdat we dit jaar meer vrijwilligers dan andere jaren hebben, konden we heel veel tijd besteden aan het aankleden. Er waren spinnen gemaakt en zelf een giraffe en er is veel geschilderd.” Het thema kon dan ook niemand ontgaan, alleen al door het grote themabord wat bij de toegang tot het terrein in het oog sprong. Kinderplezier hoeft maar weinig om het lijf te hebben, overigens. “Wat de kinderen het leukst vonden? Ik denk dat velen patat eten ook al echt een hoogtepunt vonden”, lacht Kaz.

Zuidhorn Spelweek-10

Oldehove Spelweek-2

Oldehove Spelweek-5

Oldehove Spelweek-4

Grijpskerk Spelweek-3