Johannes en Beate Velda 60 jaar getrouwd

0
344
Kollum 60 jaar getrouwd

KOLLUM – Op zaterdag 17 augustus vierden Johannes Velda (1926) en Beate Foske Auguste Bos (1933) hun diamanten bruiloft. In december ’49 komt de Kollumse Johannes terug van zijn diensttijd in Indonesië. Nog geen twee maanden later ontmoet hij in diezelfde strenge winter de uit Bergum afkomstige Beate op de ijsbaan. De twee jonge mensen worden verliefd en in augustus 1953 geven ze elkaar het ja-woord. Wegens de slechte economie in die tijd -vergelijkbaar is met de huidige situatie- vindt Johannes geen werk en kan het jonge echtpaar geen huis kopen. Na hun bruiloft trekken ze daarom eerst bij de ouders van Johannes in. Daar wordt in 1954 ook hun eerste zoon geboren. In de jaren daarna zullen nog drie zonen en vier dochters volgen. Deze kinderen worden geboren in het huis dat ze in het voorjaar van 1955 kopen in Kollum, nadat Johannes werk vond bij een wagenmakerij in Dokkum. Zijn meeste dienstjaren heeft hij echter gemaakt bij Sterkenburg in Kollum. Beate bleef, zoals gebruikelijk in die tijd, thuis om het huishouden te doen en voor de kinderen te zorgen. Inmiddels heeft het echtpaar Velda al negentien kleinkinderen en negen achterkleinkinderen in de familie mogen verwelkomen en is het tiende achterkleinkind onderweg. Het echtpaar woont ondanks hun leeftijd nog in een groot huis met een grote tuin, waar ze graag in tuinieren. Ook puzzelen en lezen is iets wat ze graag doen. Ondanks dat het stel nog erg ondernemend is, ondervinden ook zij dat gebreken met de jaren komen. Johannes en Beate zijn dan ook erg dankbaar dat ze deze zestigste verjaardag van hun huwelijk nog met elkaar mogen beleven.