Kleine dingen kunnen een groot verschil maken

0
104
DSF_FRIE-p05.pdf - Adobe Acrobat Pro

Stichting Present Noordoost Friesland timmert aan de weg

DOKKUM – Sinds maart van dit jaar is de Stichting Present Noordoost Friesland bezig om hard aan de weg te timmeren. Haar doel is een brug te slaan tussen mensen die iets te bieden hebben en mensen die daarmee geholpen kunnen worden. Een vriendengroep die iemand met een beperking helpt de tuin aan te pakken; een vrijwilliger die woonkamer helpt de woonkamer te sauzen van iemand die dat niet kan betalen of een koor dat een gezellige middag verzorgt in een ouderensoos. Het gaat om de kleine dingen die een groot verschil kunnen maken. “Waarbij beide kanten, zowel de vrijwilliger als degene die geholpen wordt, hele positieve dingen ervaren”, vertelt coördinator Koos van Namen. Het Oranjefonds kende de stichting 10.000 euro toe om nu nog harder aan de weg te timmeren.

“De stichting valt onder de landelijke Stichting Present Nederland”, vertelt Koos. “Hier vallen inmiddels ongeveer zestig lokale stichtingen onder. Present Noordoost Friesland is werkzaam in de gemeenten Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a.” Zelf raakte de uit Dokkum afkomstige Koos in januari betrokken bij de oprichting van de stichting. Toen al was een werkgroep al maanden bezig met de voorbereidingen, voordat op 26 maart alles bij de notaris beschreven is. “Het idee is eigenlijk uit horen zeggen van de Stichting Present ontstaan. Maar het is vooral gedreven uit medeleven voor een ander. Het gevoel dat je klaar kan staan voor een ander.” De basis van Present ligt in de Christelijke kerk. Maar de Christelijk identiteit betekent niet dat Present alleen voor Christenen in actie komt. “Deze basis bepaalt niet de projecten. We zijn er voor iedereen, elke kleur en vanuit welk land dan ook.”

Er wordt hard aan de weg getimmerd door de Present Noordoost Friesland en daarom is het toegekende bedrag van het Oranje Fonds ook zeer welkom. “De Stichting draait op vrijwilligers, maar om professioneel naar buiten te treden, kost wel geld. Het belangrijkste doel is nu wel aan de naamsbekendheid te werken. We zijn nog maar net begonnen en ik als coördinator zal samen met het operationele team nu de boer op gaan om presentaties te geven, vrijwilligers te begeleiden en projecten te bezoeken. Hoewel we werken met vrijwilligers, moet de hulp die we bieden wel professioneel naar buiten treden. Dat kost moeite en daarvoor moet een netwerk opgebouwd worden. Daarnaast is het geld natuurlijk ook heel welkom omdat er dit eerste jaar nog een heleboel dingen aangeschaft moeten worden.”

Inmiddels zijn de eerste vijf projecten al afgerond. “Grofweg delen we in in ‘sociale projecten’ en ‘klusprojecten’ en de eerste vijf waren allemaal klusprojecten. Sauzen en behangen bij mensen, verven, opruimen, daar moet je aan denken. Gelukkig is het allemaal niet zo extreem als op televisie”, lacht Koos, “maar we komen vaak mensen tegen die iets niet kunnen en durven weg te gooien.” De aanvragen voor hulp komen altijd via een maatschappelijke organisatie binnen. Natuurlijk komt niet iedereen voor hulp in aanmerking. “Het gaat om mensen die geen sociaal netwerk hebben, lichamelijk of geestelijk in de knoei zitten, gehandicapt zijn of bijvoorbeeld geen of weinig geld hebben. De maatschappelijke organisatie blijft voor hen verantwoordelijk; onze doelgroep is juist de groep die zich wil aanmelden om te helpen. Van die mensen die het gevoel hebben: ‘ik wil wel eens een keertje vrijwilligerswerk doen’.” Bijvoorbeeld een vriendengroep die handig is met klussen of een zanggroep die wel eens voor niks willen optreden. “Het is een heel mooi concept”, vindt Koos. “Degene die geholpen wordt, ervaart dat er mensen klaar staan voor een ander, terwijl andersom de vrijwilligers ervaren wat je kan betekenen als je begaan bent met anderen. Je ziet vaak dat ze wakker geschud worden: ‘dat dit bij mij om de hoek speelt’.”

Wie ook wil helpen, kan zich aanmelden via de website, www.stichtingpresent.nl/noordoostfriesland, waar ook maatschappelijke organisatie een hulpvraag kunnen aanmelden. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Koos via koos.van.namen@stichtingpresent-noordoostfriesland.nl.