Natuurtalent Geert de Haan kampioen seineharjen

0
119

SURHUIZUM – Zaterdag 15 augustus streden achttien deelnemers voor de overwinning tijdens het jaarlijkse kampioenschap zeisharen in Surhuizum. Hier waren een aantal nieuwelingen bij, waaronder de gebroeders de Haan. Eén van deze broers, Geert de Haan, wist de kampioenstitel te veroveren. Hij blijkt een natuurtalent te zijn: ‘Ik heb nog nooit eerder meegedaan en heb zelfs nog nooit een zeis gehaard,’ aldus de Haan. ‘Ik heb vanmorgen ongeveer tien minuten geoefend.’ Sipke Veenstra uit Buitenpost behaalde de tweede plek en de derde prijs ging naar De Vries uit Twijzel. Ook deze twee mannen hadden nooit eerder een zeis gehaard en slechts kort voor aanvang van de wedstrijd geoefend met oud-kampioen Hoeksma. Het talent voor het seineharjen zit in de familie, want de drie mannen blijken familie van elkaar te zijn. Klaas Galama uit Sloten, in voorgaande jaren de oudste deelnemer, ontbrak dit jaar. Na dertig jaar deelde de negentig jarige Galama mee dat hij dit jaar vanwege gezondheidsredenen niet mee kon doen. Een uur lang kon het publiek genieten van de wedstrijd in het oude ambacht. De jury bestond dit jaar uit de heren Sjouke v.d. Meer, Willem Bethlehem uit Surhuizum en de winnaar van vorig jaar, de heer Willem Huitema uit Sint Nicolaasga.