Petra Paap: ‘Groningers zijn creatieve mensen’

0
313
noordhorn voor kleintje cultuur in Noordhorn interview van carmen

NOORDHORN – Petra Paap was negentien jaar toen ze van Zuidhorn naar Almere verhuisde om daar te werken. Vervolgens woonde ze in Luttelgeest en Lemmer, maar sinds twee jaar is ze weer terug in de gemeente waar ze haar jeugd doorbracht. ‘In 2011 kochten mijn man en ik deze boerderij in Noordhorn, waar ik sinds één jaar mijn eigen atelier heb.’ In dit atelier werkt ze zelf aan haar beelden, maar geeft ze ook verschillende workshops voor zowel kinderen als volwassenen. Ze vindt het een uitdaging om mensen iets nieuws te leren en het valt haar op dat de Groningers over het algemeen erg creatief zijn. ‘Er worden vaak creatieve markten georganiseerd en veel mensen zijn op allerlei manieren creatief bezig. Dat vind ik ontzettend leuk om te zien,’ aldus Paap.

Petra Paap is in alle opzichten een creatieve dame en door haar opleiding aan de kunstacademie beheerst ze verscheidene technieken, maar keramieken is haar specialiteit. Ze is al jaren docent in kunst en cultuur op een voortgezet onderwijsschool in Emmeloord. ‘Daar geef ik twee dagen in de week les en de andere twee dagen ben ik bezig in mijn atelier. In de zomerperiode ben ik vrij, wat me de mogelijkheid biedt om zelf aan de slag te gaan met mijn beelden. Van september tot en met april hou ik me vooral bezig met het geven van workshops. Wat uiteraard niet betekent dat ik in die periode opdrachten laat schieten. Er is altijd wel een gaatje te vinden om, ook in deze periode, een paar uren voor mezelf aan de slag te gaan in het atelier. Dat ik sinds een jaar mijn eigen atelier heb, is voor mij een droom die uitkomt,’ zegt Petra.

‘Pepales’ is de naam van Paaps atelier. ‘De naam is jaren geleden ontstaan tijdens een ontwerpopdracht die ik deed op de kunstacademie. Het is een samenvoeging van mijn naam: PEtra PAap en van de LESsen die ik geef in mijn atelier.’ Het bijbrengen van haar kennis en creatieve vaardigheden vindt Petra Paap het leukste dat er is. ‘Het maakt me niet uit of ik lesgeef aan volwassenen of aan kinderen. Het leuke aan kinderen is hun ontvankelijkheid, ze zuigen de nieuwe kennis op als een spons. Bij volwassenen is het mooi om te zien hoe hun fantasie steeds meer aangewakkerd wordt tijdens de workshop en hoe trots ze zijn op het resultaat van hun werk aan het eind van de rit. Tijdens mijn lessen werk ik met opdrachten, die als basis fungeren. Maar vervolgens mag iedereen, volgens zijn of haar eigen creativiteit, vrij met deze opdracht aan de slag.’

Petra geeft verschillende workshops zoals keramieken en mozaïeken, maar ook voor kinderfeestjes of bedrijfsuitjes heeft ze leuke activiteiten op het programma staan. De workshops van Petra Paap zijn zeer betaalbaar: ‘Ik hoef niet de hoofdprijs, het overbrengen van mijn kennis op anderen vind ik belangrijker. Dat geldt ook voor de beelden die ze maakt: vogels in vrolijke vormen en met vrolijke kleuren. ‘Ik hoop dat mijn beelden een glimlach op iemand gezicht toveren. Als dat lukt is een beeld in mijn optiek per definitie een succes.’ Paap is nog niet zo lang bezig om zelf beelden te maken. In juni van dit jaar had ze haar eerste expositie in Kruidentuin Kleine Meeden in Den Horn. ‘Dit was de eerste van de vele exposities die hopelijk nog zullen volgen,’ zegt de enthousiaste Petra. Ook is haar werk te zien in Galerie De Onlanden in Nietap. Mensen die kennis willen maken met Petra’s werk, met haar workshops voor het nieuwe seizoen en natuurlijk met Petra Paap zelf, zijn welkom tijdens het open atelier dat ze houdt op vrijdag 20 september van 9.00 uur ’s ochtends tot 21.00 uur ’s avonds.