Vrijwilligers gezocht voor project herstel grafmonumenten Doezum

0
120
DSK_STRK-p07.pdf - Adobe Acrobat Pro

DOEZUM – De wens die de kerkelijke gemeente in Doezum al lange tijd had, namelijk het opknappen van het terrein rondom de Sint Vituskerk, gaat binnenkort in vervulling. Grafmonumenten die er vervallen bij liggen worden hersteld, bomen en struiken worden gesnoeid en de bestrating op het terrein wordt vernieuwd. ‘Sinds 2008 zijn we al bezig om de zaak in beweging te krijgen,’ zegt Pieter Kloosterman, kerkrentmeester van de Protestantse gemeente Doezum. Vijf jaar later werpen zijn inspanningen eindelijk vruchten af en is in Doezum het project ‘Herstel grafmonumenten’ opgezet. ‘Het project wordt dorpsbreed gedragen is een gezamenlijk initiatief van Stichting Dorpsbelangen Doezum, de historische vereniging Doezum en de kerkelijke gemeente,’ aldus Kloosterman. ‘Bovendien pakken we meteen het hele terrein aan,’ zegt Albert-Erik de Winter van Landschapsbeheer Groningen, die de leiding voor het project ‘Kerken in het Groen’ in handen heeft, ‘want het is zonde om maar één onderdeel aan te pakken en de rest te laten zoals het is.’

De samenwerkende partijen hebben gezamenlijk een plan van aanpak opgesteld, waar ze binnenkort hard mee aan de slag gaan. ‘Kerkhofherstel is een arbeidsintensieve en soms lastige klus, waar we uiteraard professionals voor inschakelen. Maar daarnaast zijn er ook een aantal kleine klusjes waar we heel goed vrijwilligers voor in kunnen zetten,’ aldus de Winter. Sterker nog, ‘het project valt of staat met de medewerking van vrijwilligers’ volgens Fré Beijer van de stichting Dorpsbelangen Doezum. ‘We hebben op dit moment een groep van ongeveer tien vrijwilligers bij elkaar, maar we hebben nog veel meer handen nodig om het kerkterrein goed te kunnen onderhouden.’ Pieter Kloosterman en Fré Beijer -die samen op de foto staan- zijn niet alleen op zoek naar vrijwilligers, maar ook naar familieleden van de overledenen die op het kerkhof bij de Sint Vituskerk in Doezum begraven liggen: ‘We hopen dat deze familieleden wellicht ook iets kunnen betekenen bij het herstel van de graven van misschien wel hun grootvader of grootmoeder.’ Zij kunnen zich melden via kloosterman-pa@home.nl maar ze mogen ook altijd bellen of even bij me langskomen. De meeste mensen in het dorp kennen mij wel,’ zegt Pieter Kloosterman. Op zaterdag 14 september is de aftrap van dit project en wordt de eerste werkdag op het kerkhof geopend door Henk Staghouwer, gedeputeerde van de provincie Groningen. ‘Het kerkhofherstel is een echte zomerklus, daarom werken we meestal aan dit soort projecten van april tot en met half september,’ zegt de Winter. ‘Na de aftrap op 14 september, tillen we de werkzaamheden over de winter heen en starten we in april 2014 met de rest van de werkzaamheden.’