Warm en zonnig zomerweer – weekend onstabiel

0
95

Na een zeer droge maand juli die ook nog eens erg warm en zonnig verliep valt er deze maand weer regen. In onze omgeving viel tot maandagochtend gemiddeld tussen 55 en 65 mm. Normaal valt er in de hele maand ongeveer 70 mm. De kans dat deze maand natter zal eindigen dan gemiddeld neemt dan ook toe. Na alle hitte zijn de temperaturen weer genormaliseerd en is het deze maand met 17.7 tot nog toe een halve graad warmer dan gemiddeld. Na een wisselvallig begin van de werkweek zorgt een hogedrukgebied deze week voor stabiel en vrij zonnig zomerweer. Bovendien loopt het kwik flink op en zijn waarden van rond of zelfs boven de 25 graden vanaf donderdag haalbaar. Of deze nieuwe opleving van warmte een lang leven beschoren zal zijn is onduidelijk. In het weekend gaat een Franse onweersstoring tot de aanval over en wordt het onweersachtig. Mogelijk volgt daarna ook afkoeling. Morgen (woensdag) is het al heel fraai met flinke zonnige perioden en temperaturen die oplopen tot rond 22/23 graden bij weinig wind uit zuidelijke richtingen. De nachten koelen behoorlijk af, soms zelfs tot onder de 10 graden. Donderdag wordt het nog warmer met 24/25 graden als maximumtemperatuur. Ook dan is er flink wat zon, blijft het droog en waait het niet al te sterk uit het oosten tot noordoosten. Vrijdag gaat het kwik nog verder de lucht in en komen we uit rond of zelfs iets boven de 25 graden. Er is veel zon en het lijkt helemaal droog te blijven. Kortom: de week begint wat aarzelend maar eindigt met hoogzomerweer. Het weekend wordt onstabieler door de aanval van een depressie. Vermoedelijk komt deze vanuit Frankrijk zodat er aanvankelijk nog altijd hele warme lucht wordt aangevoerd. Zaterdag kan het kwik dan nog altijd oplopen naar waarden rond of boven de 25 graden. De kans op enkele regen- en onweersbuien neemt in het zuiden van het land toe maar of deze ons gaan bereiken is onzeker. Zondag wordt de kans hierop groter en doet het kwik een stap terug naar 23/25 graden. Zomer is het ook nog altijd in Europa. Vooral naar het zuiden is sprake van hitte. In landen als Griekenland, Turkije en het zuiden van Spanje wordt het gemakkelijk 30 tot 35 graden. Aangenamer is het in Scandinavië bij 20/25 graden en flink wat zon. Midden-Europa is zomers met 25/30 graden maar daar valt wel nu en dan een regen- of onweersbui.

.

M e e r d a a g s e

 

Weerbeeld

Wind

richting

Wind kracht

Min

temp

max..

temp

zon

neerslag

wo

Vrij zonnig en warm

z

2-3

10

23

70

10

               

do

Vrij zonnig en warm

o-no

2-3

10

25

70

10

               

vr

Vrij zonnig en warm

o

2-4

13

26

70

20

               

za

Drukkend warm en kleine kans op onweer

o

3-4

14

26

60

30

               

zo

Onbestendig en vrij warm zomerweer

o

3-4

16

24

40

60