week 34

0
136

Niekerk is uitgeroepen tot Leukste Dorp van Groningen. Twee jaar geleden, toen de dorpelingen ook al een gooi naar de titel deden, toog ik naar het dorp om te vragen wát er dan zo leuk is aan Niekerk. Waar dezelfde vraag door andere dorpen over hun dorp beantwoord werd met een betoog over wat er allemaal niet gevestigd was in het dorp, spraken de Niekerkers niet over scholen, winkels of goede wegen, maar over sfeer, gezelligheid en wat voor elkaar over hebben. Hun dorp wordt gemaakt door de mensen die er wonen, die veel voor elkaar over hebben en één front vormen als dat nodig is. Het jeugd- en jongerenwerk De Smidse draait daar zó zelfstandig dat Stiehl moest bekennen er amper beeld van te hebben, toen de vrijwilligers genomineerd werden voor de Vrijwilligersprijs van de gemeente Grootegast. In Niekerk leunen ze namelijk niet op de gemeente; wat er moet gebeuren, doen ze met elkaar. Als lichtend voorbeeld zie ik altijd weer voorzitter Jan Ottema voor me; met een jongensachtige grijns, altijd overal voor in en met die heerlijke nuchtere ‘wij doen dat wel even’ houding. Net zoals Aeldakerka; de Streekhistorische vereniging is uniek in de omgeving en komt niet voor niets uit Niekerk. Momenteel werken ze aan een geheel eigen museum, misschien een tikkeltje ambitieus, maar met hulp van dorpsgenoot Henk Miedema gaat het waargemaakt worden. Zo doe je dat in Niekerk. Elkaar een stapje verder helpen. Dus is het hele dorp fan van ‘dorpslieveling’ Niels Span. Timmert steeds beter aan de weg als zanger, maar staat natuurlijk het liefst op het podium in Niekerk. Een nieuwe single: die presenteren we in het plaatselijke café. En de Hollandse Avond in de feestweek staat waarschijnlijk al een jaar van tevoren gemarkeerd in zijn agenda. Met de melding ‘wat een fan-tas-tisch publiek’ op Twitter vergeet Niels achteraf niet zijn dorpsgenoten speciaal te maken. Wat natuurlijk weer door velen geretweet wordt. Samen sta je sterker, iets wat de Niekerkers maar al te goed lieten zien toen dorpsgenootje Remco Togtema ziek werd. De familie kon zich op de behandeling en elkaar richten, terwijl in het dorp de handen ineengeslagen werden en een gestaag naar een streefbedrag van 80.000 euro toe werd gewerkt. Op zo’n moment is het misschien niet leuk in Niekerk, maar ook daarin kan je samen zijn en samen sterker eruit komen. Niekerk heeft ze; die mensen die het het Leukste Dorp van Groningen maken. Derk Ottema, immer goedgemutst en waar sportief voorbeeld als voorzitter van de Sportvereniging Niekerk Oldekerk, Bob en Hennie Ansing die gastvrij en vol gezelligheid dorpshuis De Rotonde bezetten, Johan Posthumus die het prima vond dat de muur van zijn Café De Halte oranje werd geverfd voor het EK voetbal en Jorgen Goos die tot in de puntjes de Feestweek ieder jaar voorbereid en sinds kort een ware BN’er; let wel Bekende Niekerker is. Is dit dan het Leukste Dorp van Groningen? Discussiëren daarover kan altijd nog. Leuk is hier in elk geval wel, maar dan ook alleen dankzij al die leuke mensen die er wonen en alleen daaraan al kunnen vele dorpen een voorbeeld nemen.