Willem Koster

0
113
Drogeham mmh Willem Koster

Voorzitter van de Gondelvaartcommissie Drogeham

“Op 20 en 21 september staat Drogeham weer in het teken van de 44e editie van de ‘Gondelvaart op Wielen’. Vroeger hadden de dorpen om ons heen allemaal feesten en de jeugd in Drogeham klaagde dat hier nooit wat te doen was. Dus al snel kwam het idee: we gaan hier ook wat organiseren. En aangezien we hier geen water hebben, zijn we voor de ‘Gondelvaart op Wielen’ gegaan. Inmiddels is het allemaal een stuk professioneler dan in het begin. We trekken zo’n acht- tot tienduizend mensen aan publiek. Er doen tien gondels mee en er lopen drie showkorpsen; het is echt een bonte stoet. Bewust kiezen we al jaren niet meer voor een bepaald thema. Dan is het vaak zo dat als je één wagen hebt gezien, de volgende er toch op lijkt. Om de vrijheid en diversiteit te waarborgen mag iedere buurt zelf een onderwerp kiezen. De wagens mogen niet breder dan drie meter zijn en zijn ongeveer vijf à zes meter hoog. Al in december beginnen de eerste voorbereidingen. In maart à april wordt er echt met bouwen begonnen; in eerste instantie wordt er aan de constructie en het frame gewerkt. Zo aan het einde van de zomervakantie gaan de buurten van start met het bekleden van het frame. Op de woensdag voor de gondelvaart komen er één miljoen dahlia’s binnen, welke snel over de buurten worden verdeeld. Zij beginnen dan te prikken en zijn vaak ook pas op vrijdagmiddag klaar. Om 19.00 uur moeten de wagens op het parcours staan, dus dat is altijd een grote uitdaging. Altijd is het weer spannend of het lukt. Daarnaast ligt er een uitdaging voor de buurten om niet stil te staan qua niveau. De bezoekersaantallen groeien nog altijd en daarin moet je mee groeien. Om toch weer hoger te eindigen moet de ambitie zijn. Of het een strijd is? De laatste week zie je wel iedereen in het dorp er druk mee bezig zijn. Bijna iedereen heeft er wel iets mee te maken. Opa’s en oma’s prikken niet meer, maar passen op de kleinkinderen, zodat de kinderen wel kunnen prikken. Er zijn vier prijzen te verdelen: de vakjuryprijs, de figurantenprijs, de publieksprijs en de prijs van de gemeente Achtkarspelen toegekend door de burgemeester en wethouders. Het publiek is waar we het voor doen. Het is echt een feest, vooral voor de kinderen. Niet voor niets is de toegang voor kinderen tot en met twaalf jaar gratis. Het is echt voor jong tot oud.”