Actie ‘VVSV’09 voor Kika’ ongekend succes: meer dan 37.000 euro

0
2029
ulrum voetbal oud fc grunn 1

"Wat geef jij vandaag aan KiKa? Licht nu je zakken!"

ULRUM – VVSV’09 heeft zich het hele jaar ingezet voor KiKa, het kinderkankerfonds. Afgelopen weekend werd de actie feestelijk afgesloten. De Streekkrant was ter plekke, tijdens de 24-uurs voetbalmarathon.

De vermoeidheid is de vele vrijwilligers aan te zien. Neem Tako Bos. "Ik heb om vier uur vannacht nog gefloten", zegt Bos. Voorzitter Cor Brands van het organisatiecomité zit in een kantoortje, het zenuwcentrum. "Aanleiding was het damesteam. Ze hadden het idee van de marathon van De Heracliden, voor de actie Spieren voor Spieren. De achterliggende gedachte is dat iedereen in de familie wel te maken heeft met kanker. Het is goed dat kinderen ondersteund worden. Alle elftallen moesten zelf een inzamelingsactie bedenken. Er kwamen allerlei acties van de grond: van worstenverkoop tot flessenactie. Gisteravond om zes uur werd de aftrap verricht door de garnalenkoningin van Zoutkamp en burgemeester Wiersema voor een 24-uurs voetbalmarathon. Elk uur speelt één van onze elftallen tegen een ander team, dat een gift mag doen voor KiKa. Er kwamen spontane donaties los. Zo doneerde OKVC vannacht 660 euro. Een sponsor gaf een bedrag. Als tegenprestatie mocht hij twee sponsorvlaggen laten staan. Zo ging het de hele nacht door. Een compliment aan alle elftallen". VVSV’09-teams traden aan tegen uiteenlopende tegenstanders. Van buurtvereniging Buitenlust, Team Arjan Schaap, LEO tot ouders van de F-jes. Bijzondere wedstrijden: Oud dames Zeester-Oud dames UVV’70 en ook de heren van beide oorspronkelijke clubs speelden onderling een partijtje. Speciaal is de komst van Kids United, uit Groningen. De E2 speelt tegen deze verstandelijke gehandicapten. Ook Henkie de Haan, getooid met een zwart Sankt Pauli shirt, keurt de KiKa-actie goed. Of in zijn eigen woorden "Pom, pom, pom". De Haan is onderdeel van het slotstuk: VVSV’09 versus Oud FC Groningen (met verloting). "Het streefbedrag was 20.000 euro. Daar zijn we nu al overheen", glundert Brands. Wim Nubé valt op in een rood Benfica-shirt. "We hebben vannacht tegen Warffum gespeeld", zegt de trainer van het eerste, dat zelf ook een actie bedacht had. "Een toernooitje, maar dat was zo vroeg in het jaar dat clubs afzegden. Je voetbalt normaal gesproken nooit ‘s nachts. Het licht was van goede kwaliteit". Over de actie: Ja, geweldig. Waar een klein dorp groot in kan zijn. Ik bedoel dorpen". Nubé kijkt net als vele andere supporters met grote ogen naar de FC-cracks van weleer. "Ik kom al 35 jaar bij FC Groningen, maar ik zie niet veel bekenden. Ik herken Richard Fennema. We hebben nog samen in dienst gezeten". Een voorbeschouwing dan. "We zien het wel. We gaan wel fanatiek beginnen. Probleem bij FC zal het loopvermogen zijn en wij hebben wel wat sprintertjes". Sicco van Dijk is leider van VVSV’09. Hij is net als iedereen niet te spreken over het veld dat naar verluid door een onverlaat vernield is. "Nee, niet alle FC-sterren zijn er. Maar onze sterren zijn er wel", grapt Sicco. Wanneer VVSV al vroeg scoort roept Fennema langs de kant "wakker worden boys!". Als Edwin Olde Riekerink een vrije trap verzilvert valt er een kwartje bij de fans. "Ja, die kennen we wel. FC Groningen heeft hier ooit getraind". VVSV loopt uit naar 3-1. Doelman Johan Tukker ziet er steeds niet goed uit, al was dit volgens de FC-bank een duidelijk buitenspeldoelpunt. Saillant detail: de grensrechter heet Rense de Vries. De gelijknamige vroegere voorzitter van FC kent iedereen. Als uit een prachtige steekbal Marco Dijkstra voor 4-1 zorgt, komt Fennema weer van zijn krat: "Je kunt een speld horen vallen. Ze zijn muisstil", zegt hij over de zwijgzame groen-witten, met grijze haren. Rinie Jurna krijgt ervan langs ("dat jij spits bent geweest"). Overigens spelen enkele FC-spelers (waaronder de wel herkenbare Walter ‘Wally’ Waalderbos ) zonder rugnummer. Naar verluid wacht de oude glorie al zeven jaar op nieuwe tenues . "Haal mij er maar uit", roept Marcel Roode, de spits van weleer. "Ik dacht dat dat alleen bij een damesteam gebeurt", reageert het damesgezelschap naast de dug-out. Hoofdcoach Piet Fransen (voormalig international) is ontevreden. "We spelen liever niet tegen een eerste elftal. Dat is niet te doen. Na een kwartier zijn ze op. Toch wil ik meer zien. De bal moet rollen". Over de actie: "We leggen ook een paar centjes bij. Een mooi bedrag", zegt Fransen, die zich vervolgens verwondert over de bordjes die in de rust worden neergezet. "Kriegen wie nou een peerdenkoers?". Neen, een optreden van plaatselijk muziekkorps DOS (Door Oefening Sterk) dat tijdens hun allereerste optreden op het Wereld Muziek Concours meteen wereldkampioen werd. DOS won met de show ‘Sport’. Als een dirigent staat Tjeerd Tuma op een bankje mee te deinen. "Dit is pure topsport", vindt Tuma, die al 50 jaar lid is van de muziekvereniging. Henkie de Haan kijkt aandachtig toe. Een rustige Henkie, dat zie je niet vaak. Maar hij heeft wat met muziek. Overbekende melodieën als Studio Sport passeren de revue. Toepasselijker op deze dag is ‘Kleine Café aan de Haven’. Het ‘kleine café’ genaamd De Kley bruist. Het bier vloeit rijkelijk. Naast de dug-out heeft een groep haar eigen bierstalletje. "Hoeveel het is? Wie er spelen? Geen idee. Wij zijn VVSV’09 5". Terug naar de wedstrijd. Door doelpunten van Vince van der Veen, Alfred Venhuizen, Marco Dijkstra en Hans Steigstra leidt VVSV met 4-2. Terwijl er consternatie is aan de overkant waar een hekwerk inclusief reclameborden het begeeft, komt FC alsnog op toeren. Onder toeziend oog van wisselspeler Martin Meier, die niemand kent van de tegenstander. " Ja, ‘die van Veendam’. Tja, ik ben van 1984", verklaart Meier. Fransen gaat nog eens in discussie over een buitenspelgeval. "De meters zijn hier anders dan bij ons". FC Groningen draait alsnog de wedstrijd om en wint met 5-4. "Ik heb een hekel aan verliezen. We zijn even kwaad geweest in de rust", meldt Fennema, die weet waar het vandaag om gaat: “het goede doel". Op het terras is het feest in volle gang. De artiest van vandaag ("geen idee wie het is, hij komt uit Amsterdam") zingt een eigen versie van Drentse Jannes. Zo van ‘van drinken word je een beetje moe, van voetballen word je een beetje moe’. Vervolgens ‘wat geef jij aan KiKa, licht nu je zakken’. De veiling is inmiddels gesloten. Er zijn kleine en grote bedragen geboden op tal van spullen. Van een eettentje met Jeroen Venhuizen, een halve pagina in de Streekkrant tot week in een bungalow. Het feest gaat door tot in de avond, waarna het eindbedrag bekend wordt gemaakt. "Het is 37.000 euro!", meldt Brands opgetogen. "En dat is voorlopig. Er komt nog meer bij. Als je nog meer wilt weten kun je me morgenmiddag bellen. Ik heb nu zoveel aan mijn hoofd". Niet zo verwonderlijk. Van 24 uur organiseren word je een beetje moe. Maar de vele vrijwilligers hadden het er graag voor over. Voor KiKa, de stichting Kinderen Kankervrij.