Aftrap reconstructie Veenklooster door wethouder Boerema

0
163
Veenklooster kruispunt

Veelbelovende plannen voor kruispunt Caecilialoane

VEENKLOOSTER – Maandagmiddag 19 augustus klom wethouder Jelle Boerema in een graafmachine ter ere van de aftrap van de reconstructie van het kruispunt Kleasterwei/ Caecilialoane in Veenklooster. Veel dorpsbewoners zijn op de officiële aftrap van dit project afgekomen. Ze zijn nieuwsgierig naar de uitleg die na afloop van deze handeling wordt gegeven in het nabij liggende lunchcafé van dagbesteding de Swaen. En uiteraard willen ze ook wel eens zien of de wethouder het er als boerenzoon zijnde goed vanaf brengt in de graafmachine. En hoewel wethouder Boerema de helft van de inhoud naast de laadbak gooit, klappen de omstanders vol enthousiasme voor deze handeling: de werkzaamheden zijn bij deze officieel geopend.

Twee redenen liggen ten grondslag aan het besluit van de gemeente om het kruispunt en de bijbehorende weg te aan te pakken. ‘Allereerst is deze weg gewoon nodig aan vervanging toe,’ vertelt wethouder Boerma. ‘De huidige situatie brengt de verkeersveiligheid in gevaar, zowel voor automobilisten als voor fietsers. Daarnaast is Veenklooster van oudsher een cultuurhistorisch dorp en dat willen we ook graag uitstralen in onze openbare ruimtes.’ Door meer eenheid te brengen in de bestrating en de cultuurhistorische achtergrond van het dorp, hoopt de gemeente meer bezoekers te trekken op het gebied van recreatie en toerisme. ‘ We hebben zulke prachtige culturele attracties zoals museum de Brink, It Lytse Slot of de Fogelsangh State. We hopen dat we dat in de toekomst aan veel toeristen kunnen laten zien’ aldus Boerema.

De dorpsbewoners zijn blij met de reconstructie van het kruispunt. ‘Drie jaar geleden is de rondweg aangelegd en deze reconstructie is eigenlijk een verlengstuk van dat eerste project,’ zegt mevrouw van der Molen, eigenaresse van Molenrad Bed & Breakfast in het dorp. ‘Ik ben blij dat de werkzaamheden binnenkort beginnen, want ik heb de foto’s gezien en het belooft erg mooi te worden.’ Wethouder Boerema vertelt wat de plannen zijn: ‘Bij deze weg, van kom-bord tot kom-bord, dat is een stuk van ongeveer 800 meter, wordt het asfalt eruit gehaald en vervangen door klinkers. Ook komen er natuurstenen opsluitbanden langs de weg, die tevens als afwateringsgoot dienen. Op het kruispunt wordt het wapen van Veenklooster ingestraat. Deze uitstraling past veel beter bij het karakter van het dorp. Bovendien kunnen we door deze reconstructie meteen de riolering vervangen. Dat is altijd een hele klus en nu de weg toch openligt, kunnen we twee vliegen in één klap slaan.’ De verwachting is dat het project in december klaar is.

Na de officiële opening steekt de groep omstanders, samen met de wethouder de straat over naar het lunchcafé van dagbesteding De Swaen. Onder het genot van een kopje koffie, of thee voor de liefhebbers, krijgen de bewoners uitleg over het project en tevens de gelegenheid om vragen te stellen. Opvallend is dat er een groot draagvlak is onder de dorpsbewoners. Volgens wethouder Boerema heeft dat grotendeels te maken met het feit dat de gemeente haar bewoners actief heeft betrokken bij het project om het toerisme in Veenklooster nieuw leven in te blazen en daarbij ook de openbare ruimte aan te pakken. ‘Zo is er bijvoorbeeld een werkgroep Veenklooster opgericht, bestaande uit dorpsbewoners, bij wie wij onze plannen kunnen toetsen. Op die manier komen allerlei wensen van de inwoners boven tafel.’ En hoewel de gemeente uiteraard niet aan alle wensen gehoor kan geven, probeert ze wel zo goed mogelijk tegemoet te komen aan de behoeften van de dorpsbewoners. Zij moeten immers met veel plezier in Veenklooster kunnen wonen.