Eva Kipp Art: veelzijdigheid ten top

0
298
Molenrij KC Eva Kipp-3

‘Door met nieuwe materialen te experimenteren is het steeds opnieuw een avontuur’

MOLENRIJ – In het pittoreske Molenrij, dichtbij Kloosterburen, woont Eva Kipp, een veelzijdig kunstenares. Beelden, schilderijen, papier, boeken, installaties en kunstenaarsboeken; Eva kan het allemaal. ‘Het heeft verschillende redenen dat ik met veel verschillende materialen werk,’ vertelt ze. ‘Zo heb ik in allerlei landen gewoond, waar bepaalde materialen zeer schaars waren en andere weer in overvloed aanwezig. Daardoor werkte ik in elk land met een ander materiaal. In Afrika is bijvoorbeeld veel klei, dus maakte ik in die tijd veel keramieken beelden. Daarentegen staat Nepal weer bekend om zijn lokta papier, dus in de tijd dat ik daar woonde gebruikte ik dat voor mijn kunstwerken.’ Een andere reden dat Eva Kipp erg veelzijdig is in de materialen die ze gebruikt, heeft niets met deze praktische kant van doen. ‘Er zijn gewoon zoveel materialen die mij aantrekken. Het ene verhaal vertel je beter met het ene materiaal en het andere verhaal komt weer beter naar voren met een ander product. Bovendien,’ zegt ze lachend, ‘vind ik het spannend om af en toe te wisselen van materiaal. Als je daarmee experimenteert weet je nooit precies hoe iets uitpakt. Op die manier ontdek je weer nieuwe dingen en is het steeds een avontuur.’

Eva Kipp wist al op jonge leeftijd dat ze kunstenares wilde worden: ‘Ik teken al mijn hele leven.’ Toch heeft ze hard moeten werken om haar droom waar te maken, want ‘van mijn ouders moest ik een nuttig beroep leren, een beroep waarmee ik mijn brood kon verdienen,’ zegt Eva, ‘En dus ging ik eerst naar de kweekschool.’ Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en dus studeerde ze aansluitend culturele pedagogiek. ‘Via die weg kwam ik in aanraking met de filmacademie en kon ik me uitleven in het maken van films en foto’s. Op die manier werd ik audiovisueel docent.’ Toen ze bijna klaar was met de kunstacademie kwam ze haar huidige man tegen en kregen ze de mogelijkheid om ontwikkelingswerk te doen in Afrika. Daar kreeg Eva de opdracht om de cultuur van het eigen land in te voeren in het onderwijs. ‘Ik kwam in aanraking met verschillende stammen, waar veel sprookjes werden verteld. Zo kwam ik op het idee om die verhalen te verwerken in boeken, waar ik ook foto’s en illustraties bij maakte.’ Naast deze ‘gewone boeken,’ zoals Eva ze zelf noemt, maakt ze ook kunstenaarsboeken. Deze kunstenaarsboeken kunnen uit verschillende materialen bestaan en zijn altijd uniek. ‘Het eerste kunstenaarsboek dat ik maakte lijkt echt nog op een boek zoals iedereen het kent, maar de exemplaren daarna hebben eigenlijk meer weg van kunstwerken waar ik een verhaal mee vertel.’

De kunst die Eva maakt heeft niet in de eerste plaats een commercieel doeleinde. ‘In principe maak ik de dingen omdat ik ze moet maken, anders ben ik niet in harmonie. Natuurlijk vind ik het fijn als mensen het mooi vinden wat ik maak, maar ik zou het ook maken als het niet geëxposeerd of verkocht zou worden.’ Kenmerkend voor het werk van Eva Kipp is de persoonlijke draai die ze eraan geeft. ‘Ik haal de inspiratie uit mijn eigen verbeelding. In alles wat ik maak probeer ik mijn associatie van de werkelijkheid weer te geven.’ Zowel in het binnen- als buitenland wordt het werk van Eva goed gewaardeerd. ‘Mijn werk staat ik Apeldoorn, in Holwerd, op Schiermonnikoog, maar bijvoorbeeld ook in Parijs.’ Tevens is ze één van de kunstenaars die meedoet aan ‘Atelier Route 99.’ Iedere eerste zondag van de maand stellen zestien verschillende kunstenaars uit de buurt hun atelier open van 12.00 – 17.00 uur, die men vrijblijvend kan bezoeken.